Ministerie van Defensie

ACTUEEL

22-08-2008 09:55

BEZOEK PLAATSVERVANGEND COMMANDANT RC(S)

Generaal-majoor De Jonge (r) verrichtte tijdens zijn bezoek ook enkele ceremoniële handelingen. - Foto: Richard Frigge/AVDD

De plaatsvervangend commandant van Regional Command South (RCS), generaal-majoor De Jonge, bracht gisteren een bezoek aan Tarin Kowt. Daar woonde hij een grote bijeenkomst bij van lokale leiders uit de provincie Uruzgan.

De Nederlandse generaal gaf aan dat zijn aanwezigheid de mensen van Uruzgan duidelijk moet maken dat ISAF, het Afghaanse leger en de politie nauw samenwerken. âJullie zijn de wijze mensen die weten wat er in de provincie speelt. Jullie besluiten welke kant Uruzgan op gaat.â, zei de generaal-majoor tegen de lokale leiders.

Gouverneur Hamdam was de voorzitter van de bijeenkomst. Ook waren de commandant van de 4e ANA brigade, de provinciale politiecommandant en andere Afghaanse autoriteiten aanwezig. Samen met de commandant en civiele vertegenwoordiger van Task Force Uruzgan, was het de eerste samenkomst in Tarin Kowt.

Opmerkingen van de lokale leiders richtten zich vooral op veiligheid, gezondheid en onderwijs. Ze gaven bijvoorbeeld aan dat het aantal scholen wel is vermeerderd, maar dat deze door de veiligheidssituatie nog niet bruikbaar zijn. Ook wees één van de Afghaanse vertegenwoordigers op het belang terrorisme en opstandelingen bij de wortel aan te pakken.

Volgens gouverneur Hamdam was het was een betekenisvolle bijeenkomst. âISAF en de regionale commandanten toonden hiermee speciale interesse in onze provincieâ, zei hij na afloop. âIk ben optimistisch over de toekomst van Uruzganâ, aldus de gouverneur. âEn dankzij de steun van onze coalitiepartners zal het alleen maar beter gaan.â