Moderne CAO verpleging, verzorging en thuiszorg succesvol

22/08/2008 10:36

ActiZ

Ruimte voor afspraken binnen zorgorganisaties slaat aan

De nieuwe CAO voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) die sinds januari 2008 geldt, blijkt prima te voldoen. Werkgeversorganisatie ActiZ en de vakbonden ABVAKABO FNV, FBZ, De Unie Zorg en Welzijn en NU'91 zijn opgetogen over hoe de CAO in de praktijk uitpakt. De CAO VVT geldt voor 360.000 werknemers en is één van de grootste CAO's in Nederland.

Voorheen golden afzonderlijke CAO's voor de branches verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Dat was niet meer houdbaar, omdat de grenzen tussen thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen steeds meer verdwijnen. Daarvoor is één CAO noodzakelijk. De twee CAO's zijn daarom samengebracht, waarbij onderlinge verschillen zijn opgelost. Die verschillen bestonden bijvoorbeeld op het gebied van loon, verlof, de eindejaarsuitkering en de reiskostenregelingen. De vakbonden: "Het is goed gelukt om hier evenwichtige afspraken over te maken en dat blijkt in de praktijk ook zo te worden ervaren." Bonnes Venema (CAO-onderhandelaar ActiZ): "Het was een mega klus om tot een integrale CAO VVT te komen, maar we zijn tevreden dat het goed heeft uitgepakt."

Met de CAO VVT is ook de wijze waarop arbeidsvoorwaarden worden afgesproken drastisch gewijzigd. Primaire arbeidsvoorwaarden blijven in de CAO, maar er zijn meer mogelijkheden gekomen voor werkgever en ondernemingsraad om over onderwerpen samen afspraken te maken. Dergelijke onderwerpen worden niet meer in de landelijke CAO geregeld. Door de decentrale afspraken kan beter rekening gehouden worden met uiteenlopende locale omstandigheden en de situatie op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld bij scholing, beloningstoeslagen en kostenvergoedingen. CAO-partijen hebben gezorgd voor een zorgvuldige invoering hiervan. Elise Merlijn, namens de vakbonden: "Het was spannend hoe het in de praktijk zou gaan werken." Vakbonden waren hier eerlijk gezegd aarzelend over. Het decentrale overleg blijkt nu goed op gang te komen en door werkgevers en ondernemingsraden constructief en professioneel te worden opgepakt. We zijn er trots op dat ondernemingsraden dit zo goed oppakken. Bonnes Venema (ActiZ): "We zijn verheugd met de berichten over de eerste ervaringen met het decentrale overleg. Dat geeft vertrouwen dat het gaat werken zoals het bedoeld is".

CAO-partijen hebben met de nieuwe CAO VVT ook de concurrentiekracht op de arbeidsmarkt versterkt. Zo werden afspraken gemaakt over loonsverhogingen van in totaal rond de 10% in circa 3 jaar. Verder biedt de CAO aantrekkelijke stagevergoedingen voor MBO- en HBO-leerlingen. De aandacht gaat ook uit naar een evenwichtige balans voor werknemers en bedrijfsvoering bij de toepassing van arbeidsduur en werktijden. En partijen blijven werken aan levensfasebewust personeelsbeleid.








ABVAKABO FNV