20 aug 2008
< br/> Onderdeel: LEI

De laatste jaren is er buiten de visserij een toename van activiteiten op de Noordzee. Er komen windmolenparken, scheepvaartroutes, kabels en leidingen, natuurontwikkeling, aquacultuur enzovoorts. Voor grote projecten wordt op het land meestal een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) gemaakt, waarmee de ecologische, economische en sociaal-culturele gevolgen van het project in kaart gebracht worden. Dit is voor projecten op zee minder eenvoudig. Het LEI, onderdeel van Wageningen UR, heeft de mogelijkheden verkend voor de uitvoering van een MKBA voor de visserij op de Noordzee.

Geen beleving
Waarderingsvraagstukken op zee zijn anders dan op het land, met name wanneer het gaat om de waardering van externe effecten. Op zee vallen die buiten de directe belevingswereld van de burger; de zee is ver en de zee is diep. Er is geen direct contact met planten en dieren en het gebied kan niet of moeilijk bezocht worden. Dat heeft wellicht gevolgen voor de bereidheid om mee te betalen aan het in stand houden van bepaalde waarden.

Ook is er nog weinig bekend van de effecten van bijvoorbeeld bepaalde vangsttechnieken op het ecosysteem. Dit maakt het moeilijk om de gevolgen van de visserij in beeld te brengen voor natuur en milieu.

Naast de ecologische en economische effecten van de visserij, bestaan er ook sociaal-culturele effecten. Deze betreffen het tastbare culturele kapitaal zoals havens en schepen en het niet-tastbare kapitaal zoals de identiteit van de vissersgemeenschap en haar gewoonten en gebruiken.

Stappenplan
Het resultaat van deze studie is een stappenplan voor het maken van een MKBA in een mariene omgeving, waarin in het bijzonder aandacht wordt gegeven aan de toepasbaarheid van een aantal gangbare waarderingsmethoden.

Bekijk hier rapport 2008-005 Maatschappelijke kosten-batenanalyse voor de visserij. Een verkenning naar een MKBA in een mariene omgeving

Contact
Erik Buisman
erik@buisman@wur.nl

Birgit de Vos
birgit.devos@wur.nl