Nederlandse Zorgautoriteit


100.082.pdf (0,1 MB)

NZa: steeds meer overeenstemming over zorgzwaarte

Publicatiedatum: 22-08-2008

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateert dat zorgkantoren en aanbieders in snel tempo overeenstemming bereiken over de zorgzwaarte van hun cliënten. Dit blijkt uit het aantal tweezijdige, dus door beide partijen ondertekende, opgaven dat de NZa ontvangt. In april dit jaar was 40% van de ZZP opgaven tweezijdig, in juli is dat gestegen naar 92%. Dankzij de inspanning van partijen om de opgave gezamenlijk te doen zijn de gegevens vollediger waardoor de NZa op nauwkeurige manier de definitieve prijzen kan berekenen.

In de budgetronde van juli is tussen veel instellingen en zorgkantoren overeenstemming bereikt over de zorgzwaarte van cliënten die verblijven in een AWBZ gefinancierde instelling. Ten opzichte van april is het aantal instellingen waarbij zorgaanbieder en zorgkantoor overeenstemming hebben bereikt over de zorgzwaarte van de cliënten sterk gestegen.

In april was het percentage tweezijdige ZZP-opgaven slechts 40%. In de julironde is dit percentage voor de V&V-sector gestegen naar 95%, voor de GHZ is 90% tweezijdig ingediend en voor de GGZ-sector is 82% tweezijdig ingediend. In totaal is voor 92% van alle AWBZ-instellingen overeenstemming over de ZZP-opgaven tussen het zorgkantoor en de zorgaanbieder. Uit deze score kan opgemaakt worden dat partijen zich ingespannen hebben om een gezamenlijke opgave te doen. Door deze positieve ontwikkeling, kan de NZa op de definitieve prijzen berekenen. Voor een zorgvuldige invoering van de ZZPâs is het een vereiste dat minimaal 90% dubbelzijdig wordt ingediend, de NZa heeft hiervoor in juni een regeling ingesteld.

Verdeling extra middelen verpleeghuiszorg

In juni is 75% van de â¬248 miljoen aan extra middelen voor verpleeghuiszorg verdeeld op basis van de ZZP-opgaven ingediend in april. De resterende 25% zou verdeeld worden op basis van een latere budgetronde. Nu blijkt dat 95% van de ZZP-opgaven tweezijdig is ingediend, wordt de tweede tranche op basis van de ZZP-opgaven van juli verdeeld. Instellingen die in aanmerkingen komen voor de tweede tranche extra middelen, worden hierover zo snel mogelijk geïnformeerd.

Bijlage:

* Regeling gezamenlijke aanlevering ZZP-opgave