Nederland heeft goede internationale studenten hard nodig

22/08/2008 12:00

Stichting Nuffic

Vertegenwoordigers uit bedrijfsleven en hoger onderwijs stellen: "Nederland heeft goede internationale studenten hard nodig"

Nederland moet meer zijn best doen om internationaal talent naar de collegebanken en de laboratoria te halen. Dat menen 15 kopstukken uit bedrijfsleven en hoger onderwijs. Zij ondertekenden een paginagrote advertentie, die de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, over dat onderwerp plaatst in de Volkskrant van zaterdag 23 augustus, vlak voor de opening van het academisch jaar 2008/2009.

De advertentie is ondertekend door:


- Ron Bormans, voorzitter College van Bestuur Hogeschool van Arnhem en Nijmegen


- Jan Bout, voorzitter Raad van Bestuur Royal Haskoning


- Theo Bovens, voorzitter College van Bestuur Open Universiteit


- Pim Breebaart, voorzitter College van Bestuur Haagse Hogeschool


- Sander van den Eijnden, algemeen directeur Nuffic


- Harry Hendriks, directievoorzitter Koninklijke Philips Electronics N.V.


- Trude Maas-de Brouwer, voorzitter Raad van Toezicht Nuffic


- Jan Willem Oosterwijk, voorzitter College van Bestuur Erasmus Universiteit Rotterdam


- Marjan Oudeman, Executive Director Corus Strip Products Division


- Yvonne van Rooy, voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht


- Ad Scheepbouwer, voorzitter Raad van Bestuur KPN


- Melek Usta, directeur Colourful People


- Ben Verwaayen, voormalig Chief Executive BT Group


- Kees van der Waaij, directievoorzitter Unilever Nederland Holdings B.V.


- Peter de Wit, president-directeur Shell Nederland B.V.

Competitie

Onder de kop 'De Olympische gedachte in het hoger onderwijs' stellen de ondertekenaars: "Nederland heeft veelbelovende studenten hard nodig. Want ook wij zijn verwikkeld in een competitie. Een economische competitie waarin talent de belangrijkste grondstof is."

Hoger onderwijs, overheid en bedrijfsleven moeten, aldus de ondertekenaars van de advertentie "als team opereren" om de kwaliteit, de reputatie, de gastvrijheid en de toegankelijkheid van het Nederlandse hoger onderwijs voor jong talent uit het buitenland te verbeteren. "We zijn een land waar diversiteit kansen biedt en talent kansen krijgt, en van die kracht moeten we gebruikmaken."

De ondertekenaars suggereren onder meer om een sociaal leenstelsel in het leven te roepen voor internationale studenten, maar ze vragen tegelijkertijd om immateriële verbeteringen, zoals het wegnemen van juridische obstakels en een betere ontvangst in en buiten de collegezaal.

Urgenter dan ooit

Dat de werving van internationaal talent nu urgenter is dan ooit, kwam opnieuw naar voren op een overleg met vertegenwoordigers van overheid, hoger onderwijs en bedrijfsleven, dat de Nuffic op 17 juli in het Kurhaus organiseerde. De inhoud van de advertentie in de Volkskrant is een korte samenvatting van de daar gemaakte analyse, die ook op de Nuffic-website is verschenen.

De ondertekenaars besluiten: "Vanaf komende week openen de universiteiten en hogescholen hun deuren weer. De Olympische droom van competitie en samenwerking kan daarbij inspiratie bieden. Overheid en bedrijfsleven kunnen helpen die droom waar te maken." Meer informatie is te vinden op www.nuffic.nl/talent





http://www.nuffic.nl/talent


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (