Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Tea Lanchava niet naar WK-dames

Tea Lanchava heeft in goed overleg met de KNSB besloten niet deel te nemen aan het aanstaande WK-dames (28 augustus-18 september) dat georganiseerd wordt in de Russische deelrepubliek Kabardino-Balkarie. Deze deelrepubliek ligt ten noorden van Georgië en de recente tragische gebeurtenissen in dat land maken deelname onveilig en praktisch erg moeilijk.

Diverse speelsters hebben zich al afgemeld voor het WK waaronder de volledige Georgische delegatie. Ook voor het uitbreken van het gewapende conflict waren er al afzeggingen. Dat heeft alles te maken met het land waaraan de wereldschaakbond FIDE het WK heeft toegewezen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Kabardino-Balkarie 'onveilig' is en raadt niet-essentiële reizen naar de republiek af.

Bij monde van zonepresident Herman Hamers hebben de Nederlandse en de Franse schaakbond dan ook in een vroegtijdig stadium geprotesteerd bij de FIDE tegen het organiseren van het WK in een gebied dat als onveilig wordt aangemerkt. Na het uitbreken van het gewapende conflict in Georgië heeft de KNSB de FIDE opgeroepen het WK te verplaatsen. Uit berichten op de website van de wereldschaakbond wordt echter duidelijk dat het FIDE bestuur onder leiding van president Ilyumzhinov vastbesloten is om het WK doorgang te laten vinden.
---