Nieuwe versie StemWijzer USA: McCain of Obama?

22/08/2008 12:19

Instituut voor Publiek en Politiek

De StemWijzer USA volgt de race om het Amerikaanse presidentschap; een strijd die nog allesbehalve beslist lijkt. Gaat de Republikein John McCain de eindstrijd op 4 november winnen of wordt de Democratische kandidaat Barack Obama de nieuwe bewoner van het Witte Huis? Insiders voorspellen een nek-aan-nekrace. Aan de vooravond van de partijbijeenkomsten van de Democraten en de Republikeinen waarop Obama en McCain officieel genomineerd worden, is de derde versie van de StemWijzer USA gelanceerd.

De nieuwe StemWijzer USA bevat de 18 belangrijkste thema's waarop de twee overgebleven presidentskandidaten van mening verschillen, zoals de oorlog in Irak, de ziektekostenverzekering, abortus, de doodstraf, het homohuwelijk en de huizenmarktcrisis.

Telkens kan de keus gemaakt worden uit een van de twee standpunten.

Zoals in alle StemWijzers kan de eigen stellingname met die van de kandidaten vergeleken worden. Ook kunnen de scores op de stellingen worden geraadpleegd en kan nagegaan worden wat de gebruikers van de StemWijzer de belangrijkste verkiezingsthema's vinden.

De StemWijzer USA is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), in opdracht van en in samenwerking met de actualiteitenrubriek EénVandaag.

De StemWijzer USA ging 2 januari 2008 van start met acht presidentskandidaten, drie van Democratische en vijf van Republikeinse huize. Telkens wanneer een kandidaat, zoals Edwards, Romney en Huckabee de race opgaf, werd deze uit de StemWijzer verwijderd. Toen eind februari duidelijk werd dat John McCain de Republikeinse nominatie niet meer kon ontlopen, werd op 20 februari een speciale StemWijzer voor de twee overgebleven Democratische kandidaten Hillary Clinton en Barack Obama ontwikkeld. Deze versie trok ruim 31000 bezoekers. De eerste versie telde in zeven weken ruim 173000 gebruikers.

De Engelstalige StemWijzer, de VoteMatch USA, werd in eerste versie door 121.721 bezoekers geraadpleegd, bij de VoteMatch Clinton-Obama kwamen daar nog ruim 1700 gebruikers bij.

De nieuwe StemWijzer USA en de VoteMatch McCain en Obama blijven in ieder geval tot en met 4 november, de dag waarop Amerika zijn nieuwe president kiest, online. De site zal ook een rol spelen in de berichtgeving van EenVandaag vanuit Canton, Ohio. De EenVandaag StemWijzer USA is te raadplegen via http://usa.eenvandaag.nl en www.stemwijzer.nl. De Engelse versie is ook te raadplegen via de website http://www.votematchusa.org.





htttp://www.stemwijzer.nl