Voedsel en Waren Autoriteit

Procedure bij bezwaar tegen boete rookverbod verduidelijkt

22 augustus 2008 - nieuwsbericht

Wanneer een horeca-eigenaar bezwaar maakt tegen de opgelegde boete door overtreding van het rookverbod in de horeca, dan schort dat de betalingsverplichting weliswaar op, maar toch kan hem opnieuw een boete worden opgelegd bij een volgende overtreding.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de afgelopen periode controles op handhaving van het rookverbod uitgevoerd bij horecagelegenheden in het hele land. Tegen overtredingen wordt in eerste instantie opgetreden met een schriftelijke waarschuwing.

Als bij een herinspectie blijkt dat de situatie niet is verbeterd, dan zal de controleur van de VWA een boeterapport opmaken. Op basis van dit rapport kan een boete worden opgelegd. De eerste boete bedraagt 300 euro. Als de horeca-eigenaar bezwaar maakt tegen deze boete, dan wordt de betalingsverplichting opgeschort totdat een beslissing op het bezwaarschrift is genomen. Dat betekent dat hij de boete pas hoeft te betalen als de boetebeschikking onherroepelijk is, dat wil zeggen dat er geen rechtsmiddelen meer open staan.

Het is echter niet zo dat de VWA hangende bezwaar- en (hoger) beroepsprocedures geen nieuwe boetes meer kan opleggen bij de betreffende exploitant. Als de controleur bij een volgende inspectie opnieuw een overtreding constateert, dan kan hij weer een boeterapport opmaken. Dit geldt overigens voor alle boeterapporten die door de VWA worden opgemaakt, ongeacht de overtreding.