Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Nederlandse politie ook executief in vredesmissies

21 augustus 2008

Nederlandse politiemensen die deelnemen aan internationale vredesmissies in het buitenland, mogen in de toekomst ook operationeel politiewerk doen. Op dit moment mogen de Nederlanders alleen `niet-executief' werk doen, zoals de lokale politie trainen of expertise leveren bij de opbouw van de lokale politie. De regeling die executief werk nu nog verbiedt, zal worden aangepast. Dan wordt ook politiewerk mogelijk als patrouilleren, optreden bij incidenten, overtredingen onderzoeken, huiszoekingen verrichten, bewijsmateriaal in beslag nemen en verdachten arresteren.

Overigens zal de taak van het uitgezonden personeel van geval tot geval bepaald worden. Tijdens missies in gevaarlijke gebieden als Afghanistan is het zeker niet de bedoeling ook executieve taken te verrichten. De veiligheid van de Nederlandse politiemensen moet niet in het geding komen.

Sinds 2001 nemen er elk jaar zo'n 30 Nederlandse politiemensen deel aan vredesmissies, op dit moment in Soedan, Kosovo, Bosnië, Cyprus, Servië en Afghanistan. Het is de bedoeling dit aantal in de toekomst uit te breiden naar maximaal 100 per jaar. Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties