Culinair Historisch Kookmuseum: kookhistorie vanuit de volkskeuken

22/08/2008 13:32

Culinair Historisch Kookmuseum

Het Culinair Historisch Kookmuseum verhuist april 2009 naar de Boerestreek in Appelscha.

Kookhistorie vanuit de Volkskeuken.

Als een rode draad zal kookhistorie door de eeuwen heen in dit Unieke Kookmuseum te zien zijn. Van wieg tot graf. Van voorjaar tot winter, van zaaien tot oogsten. Van baby tot senior. Elk facet zal belicht worden. Een oude Appelschasters bakkerswinkel, slagerij, zuivel verwerking, een Culinair Archief waar oude kookhistorie opgezocht kan worden.

Voeg toe aan dit Friese Kookmuseum, een geurenpanel met verse geuren van kruidnagels, nootmuskaat en foelie. Te ruiken in een heus nagebouwd16e eeuws schip.

Welke reis maakt een slok verse melk door het menselijk lichaam. En wat is nu een beerput? Hoe komen toch die potschreven op het land. ?

Het Nieuwe Kookmuseum wordt aangepast voor educatief onderwijs, en richt zich op scholen, vakantiegangers die de streekhistorie willen ervaren en touringcar- busreizen. Het vernieuwde kookmuseum zal nog toegankelijker worden voor museumbezoekers die minder valide zijn.

Ook zal het nieuwe museum in de avond uren geopend zijn voor familie reünie/rondleidingen en personeelsbijeenkomsten.

Een mix van oude en nieuwe geschiedenis, horen zien, proeven en ruiken zal ook nu centraal staan.

Het kookmuseum wil kennis en ervaring delen, rubriceren en publiceren als erfgoed voor de volgende generaties.

Het oude pand van Duinen Zathe ( 1857 ) leent zich daar helemaal voor

Ook een overzicht van de Nederlands ijsco historie zal een belangrijke plaats innemen, dit in het vroegere café gedeelte. IJshistorie en het ambachtelijk bereid ijs door ijssalon de Vleer in Appelscha, een Koffie-cafe, met museumwinkel gevuld met streekeigen producten die niet alleen uit deze omgeving maar uit alle provincies van het land de landwinkel zullen vullen. Een overzicht van Friese landbouw producten zullen dan ook rijk vertegenwoordigd zijn zodat museumbezoekers een goed beeld krijgen van de rijke Friese bodem.

Het vernieuwde kookmuseum zal helemaal klaar zijn voor de toekomst, de exposities worden ruim en overzichtelijk. De nieuwe vitrines zijn afkomstig van het vroege Culinair Museum Flehite uit Amersfoort (die een andere koers gaan varen) en zijn een aanwinst voor het Kookmuseum.

Het streven is . . . . Een museum waar het goed vertoeven is met een groot bezoekers aantal. Open medio april 2009. Tot die tijd gaan op de oude locatie alle Kook-en museum activiteiten gewoon door. Aan de Vaart zal het ijsverkoop punt open blijven.