Voedsel en Waren Autoriteit

VWA controleert leeftijdsgrenzen alcohol voortaan ook zichtbaar

22 augustus 2008 - nieuwsbericht

Ondernemers overtreden nog steeds te vaak de leeftijdsgrenzenregels voor de verkoop van alcohol. Naast de gebruikelijke onopvallende controles kiest de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) daarom ook voor een nieuwe manier van toezichthouden: de zichtbare controle. Tijdens de zichtbare controles dragen de controleurs bedrijfskleding met het VWA logo en de vermelding `Inspectie'.

Opvallende controles
De VWA kiest voor opvallende controles omdat er een grote preventieve werking uitgaat van zichtbare inspecties. Door zichtbaar te controleren geeft de VWA een duidelijk signaal af richting ondernemers. Bij het handhaven van de wet gaat het immers om de naleving ervan en niet om het opleggen van zoveel mogelijk sancties. De nieuwe werkwijze van zichtbaar controleren wordt gefaseerd ingevoerd. De VWA blijft uiteraard ook onopvallend controleren op leeftijdsgrenzen bij de verstrekking van alcohol aan jongeren.

Inspectieresultaten
Tot nu toe zijn in 2008 ruim 3000 leeftijdsgrenzeninspecties uitgevoerd. Het merendeel betrof de zogenaamde observatie-inspecties waarbij de controleur onopvallend controleert. Bij 45% van de bedrijven, waar jongeren daadwerkelijk alcohol probeerden te kopen, werden de regels overtreden. In deze gevallen is een maatregel (schriftelijke waarschuwing of boeterapport) genomen omdat er alcoholhoudende drank werd verstrekt zonder dat de leeftijd van de jongeren werd vastgesteld.

Het maatregelpercentage verschilt per branche. Tijdens evenementen en in de horeca werden de meeste maatregelen opgemaakt; evenementen 51% en de horeca 52%. Bij 40% van de gecontroleerde supermarkten, waar de jongeren alcohol probeerden te kopen, werd een maatregel genomen.

Wat kan de ondernemer zelf doen?
Het altijd om een indentiteitsbewijs (ID) vragen wanneer men twijfelt of de jongere wel oud genoeg is en het zorgen voor een aanduiding van de leeftijdsgrenzen zijn wettelijk verplicht. Maar de ondernemer kan ook zelf preventieve maatregelen nemen. Men kan daarbij bijvoorbeeld gebruikmaken van selectief deurbeleid, polsbandjes of een signaal bij de kassa. Ook is het belangrijk dat het personeel goed is geïnstrueerd en weet hoe zij `nee' moeten verkopen. Deze informatie, en informatie over de regels en de sancties, is voor ondernemers beschikbaar via de informatiekaart leeftijdsgrenzen `Zonder ID geen alcohol mee'. De controleurs delen deze infokaart uit aan de gecontroleerde ondernemers.

De VWA houdt toezicht op de naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop en controleert daartoe sportkantines en buurthuizen, cafés, discotheken en bioscopen, slijterijen, supermarkten, evenementen en festivals. Deze controles dragen bij aan het aanpakken van de alcoholproblematiek onder de jeugd in Nederland. Jongeren drinken op te jonge leeftijd, te vaak en te veel alcohol. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van alcohol op een te jonge leeftijd hersenbeschadiging veroorzaakt.