Technische Universiteit Eindhoven

1224 'topsegment' laptops onder bewaking naar Eindhoven

Geplaatst: 22 augustus, 2008

Een bewakingsauto ervoor en een bewakingsauto erachter. Zo kwamen de 1224 HP-laptops voor nieuwe studenten gisteren veilig aan op de campus. De nieuwe lichtingen bachelor- en masterstudenten konden donderdagmiddag 21 augustus in het Auditorium hun TU/e-laptop ophalen.

Foto: Bart van Overbeeke

"Het is echt een laptop uit het topsegment, uit de zakelijke markt", vertelt TU/e-notebookcoördinator Dennis Raijmakers. "Hij heeft de modernste processor, een hele goede grafische kaart, veel geheugen en een grote harde schijf." Daarnaast is er een uitgebreid pakket aan accessoires en software en vijf jaar garantie.

Studenten betalen er 800 euro voor, terwijl de winkelwaarde zo rond de tweeduizend euro ligt, schat Raijmakers. De studenten tekenen bij ontvangst van het apparaat een schuldverklaring van achthonderd euro. Als ze binnen drie jaar vertrekken, moeten ze dit naar rato terugbetalen, daarna vervalt de verklaring. Daar is slechts één uitzonderingsregel op: wie eerder afstudeert, hoeft niks terug te geven.

Een andere verbeterde eigenschap van de laptop van dit jaar is de diefstalbeveiliging. Omdat laptops een gewilde prooi zijn voor dieven, heeft de TU/e-laptop een antidiefstal-label van de firma StopTrack. Dit metalen plaatje bevat naast het universiteitslogo een uniek nummer dat is gekoppeld aan de eigenaar. Verwijdert een dief het plaatje, dan verschijnt onder de speciale lijmlaag de tekst stolen equipment.

Vanwege de grote waarde van de laptops, is het transport en de distributie speciaal bewaakt. Onderweg rijden auto's mee van een bewakingsdienst, op de campus is de TU/e-beveiliging continu aanwezig. "En de politie is op de hoogte. We zijn heel secuur met de beveiliging", aldus Raijmakers.

Ongeveer 95 procent van de eerstejaars van de TU/e doet mee aan de laptopregeling. De notebooks worden uitgebreid ingezet in het onderwijs en projecten. Zo worden ze gebruikt voor het doen van simulaties en zelfs in proefopstellingen. Hierdoor zijn minder zalen met vaste pcs nodig. En thuis heeft de student ook meteen de beschikking over een computer.