Provincie Groningen

spreiding Noordelijke overheden: NFPK+ draagt bij aan regionale spreiding 22 augustus 2008

Vandaag zijn de definitieve adviezen wat betreft de vierjarige subsidies 2009-2012 van het NFPK+ (Nederlands Fonds voor Podium Kunsten) bekend gemaakt. De noordelijke overheden hebben aangedrongen op een verhoging van 25% ten opzichte van de huidige Rijksbijdrage aan de noordelijke culturele instellingen. 9 Ton euro zou afkomstig moeten zijn van het NFPK+. Uit de toekenningen van de vierjarige subsidies van het fonds blijkt dat er in totaal een bedrag van circa 7 ton euro extra beschikbaar komt voor 7 noordelijke instellingen.

De noordelijke overheden zijn blij dat het fonds de spreidingopdracht ter harte neemt. Daarmee wordt een forse impuls gegeven aan locatietheatergezelschap Peergroup, Opera Spanga en een aantal festivals (Noorderzon, Oerol, Jonge Harten). Club Guy& Roni ontvangt - als tweede noordelijke dansinstelling - voor het eerst subsidie. Daarnaast zijn de overheden enigszins teleurgesteld over de afwijzingen van een aantal vernieuwende noordelijke instellingen.

In totaal zijn 7 van de 16 ingediende aanvragen uit Noord Nederland gehonoreerd. Het gaat om een totaalbedrag van EUR 1.669.448,-- wat een verhoging van EUR 693.583,-- betekent ten opzichte van het huidige subsidiepeil. Van de 16 noordelijke instellingen hebben 13 rechtsreeks een aanvraag ingediend bij het NFPK+ en 3 aanvragen zijn door de Raad voor Cultuur doorgestuurd naar het fonds. Het betreft: Club Guy & Roni, Productiehuis Popcultuur en 'n Meeuw. De festivals Noorderzon, Oerol en Jonge Harten krijgen respectievelijk EUR 301.541,-- (verhoging van
EUR 172.984,--), EUR 419.849,-- (verhoging van EUR 75.235,--) en EUR 88.499,-- (verhoging van EUR 36.050,--).

De toekenningen van stichting Peer Group en stichting Spanga bedragen respectievelijk EUR 313.964,-- (verhoging van EUR 105.514,-- ) en EUR 155.641,--(verhoging van EUR 9.170,--). Nieuwkomer Club Guy & Roni krijgt een bedrag van EUR 389.954,-- toegekend.

Het NFPK+ heeft van de minister de opdracht gekregen bij te dragen aan spreiding, dit tegen de achtergrond van de wenselijkheid van een evenwichtige geografische spreiding van het kunst en cultuuraanbod over heel Nederland. Hiermee wordt de geografische spreiding op instellingsniveau bedoeld. Het fonds heeft getoetst in hoeverre de aanvrager een functie heeft in de lokale, regionale dan wel nationale culturele infrastructuur. Bij de beoordeling is tevens gekeken naar (het ontbreken van) soortgelijke initiatieven in een bepaald gebied.

De noordelijke overheden zijn van mening dat het NFPK+ laat zien dat het de opdracht van de minister ter harte heeft genomen en dat dit een eerste stap is in de oproep voor een eerlijke spreiding van de cultuurgelden over het land. Wel zijn de noordelijke overheden teleurgesteld dat enkele vernieuwende instellingen die reeds hebben laten zien wat ze in huis hebben, een negatief advies hebben ontvangen. Zo kregen onder andere
'n Meeuw, Productiehuis Popcultuur, DJT de Reus en Stichting Jungle Warriors nul op het rekest. Voor laatstgenoemde betekent dit een korting van EUR 95.324,--.

22 augustus 2008