Gemeente Baarn

Behoud bibliotheek door aansluiting bij Regiobibliotheek Eemland

Om de Baarnse openbare bibliotheek als professionele culturele instelling binnen het dorp te behouden, stelt het college van B&W aan de gemeenteraad voor om te investeren in aansluiting van de bibliotheek bij de Regiobibliotheek Eemland. Door de aansluiting verbetert de dienstverlening aan de leden. Naast de vertrouwde vestiging in Baarn krijgen zij toegang tot het gehele provinciale bibliotheeknetwerk en allerlei vernieuwende diensten. Verder zijn er kostenvoordelen te behalen door de samenwerking. Dat laatste is niet onbelangrijk, omdat de huidige financiële situatie van de bibliotheek zorgen baart voor behoud van de voorziening op langere termijn. Als Baarn kiest voor regionale samenwerking, stelt de provincie Utrecht een subsidie in het vooruitzicht. Baarn kan onder dezelfde voorwaarden aansluiten bij de Regiobibliotheek Eemland als de andere deelnemende gemeenten.

De afgelopen jaren is er in de hele provincie Utrecht een modernisering gaande van de manier waarop bibliotheken werken. De trend is dat bibliotheken meer gaan samenwerken en zo beter aansluiten bij de veranderende behoeften in de samenleving. Onderdeel daarvan is de vorming van Regiobibliotheken, bestaande uit samenwerkende bibliotheken in verschillende regio's. Tot nog toe nam de Baarnse openbare bibliotheek een afwachtende houding aan en koos zij voor een zelfstandige positie. Kijkend naar het toekomstperspectief zijn bibliotheek en gemeente het er nu over eens dat het goed is aansluiting te zoeken bij de reeds bestaande Regiobibliotheek Eemland.

Voordelen
De Regiobibliotheek Eemland omvat nu de bibliotheken in Amersfoort, Bunschoten, Leusden en Woudenberg. Door deelname aan de Regiobibliotheek gaat er voor de gebruikers in Baarn een wereld open. De keuze aan beschikbare boeken en multimedia wordt stukken groter. Met de Utrechtse bibliotheekpas kan men bij elke bibliotheek in de provincie diensten afnemen. Ook wordt door de samenwerking de organisatie minder kwetsbaar, waardoor in Baarn beter ingespeeld kan worden op de wensen van de gebruikers.

Investering
Aansluiting bij de Regiobibliotheek Eemland vereist een financiële investering van de gemeente. Een zelfstandig opererende bibliotheek zou echter nog veel hogere kosten met zich meebrengen. De provincie is positief over aansluiting en stelt Baarn een subsidie in het vooruitzicht om een deel van de kosten te dekken.

De gemeenteraad neemt naar verwachting in september een besluit over de bibliotheek.