Gemeente Baarn

Investeringen in kwaliteit en capaciteit Sportpark Ter Eem

De gemeente Baarn start met de kwaliteitsverbetering en capaciteitsuitbreiding van de sportvelden op Sportpark Ter Eem. Daarbij inbegrepen is de aanleg van twee kunstgrasvelden voor voetbal, één kunstgrasveld voor hockey en renovatie van de atletiekbaan. Cricket zal op de twee naast elkaar gelegen kunstgrasvoetbalvelden gespeeld kunnen worden. Voor alle werken is in de komende tien jaar
1,8 miljoen euro nodig.

Exploitatiestichting
Het college van B&W stelt voor om vast te houden aan het uitgangspunt dat een exploitatiestichting de meest optimale wijze van exploitatie zou zijn, zoals door de gemeenteraad vastgelegd in de Baarnse sportnota Cohesie door sport. De veldsportverenigingen zullen in september 2009, of zoveel eerder als mogelijk, komen tot een exploitatiestichting voor Sportpark Ter Eem.

Huurverhogingen zoveel mogelijk beperken
De veldhuur is met ingang van 1 januari 2008 verhoogd. Dit is het gevolg van het toepassen van het zogenoemde profijtbeginsel op het sportpark, waartoe de gemeente tijdens het bezuinigingstraject Keuzes Maken besloten heeft. Verdere huurverhogingen in 2009 en volgende jaren zijn onvermijdelijk. Het college is echter bereid om de gevolgen voor de gebruikers van het sportpark op verschillende manieren te beperken. Eén daarvan is door de inkomsten uit een reclamemast daarvoor in te zetten (dit was al besloten op 29 april 2008). Verder zal de subsidie Jeugdparticipatie ervoor zorgen dat de contributie voor de jeugdleden van de veldsportverenigingen niet extra zal stijgen. Tenslotte zal de gemeente aantoonbare BTW-voordelen op het onderhoud in mindering brengen op de huurverhoging (onder voorbehoud van instemming door de Belastingdienst).

Geen sporthal op sportpark
De gemeente stelt vast dat de exploitatielast van een nieuw te bouwen sporthal op Sportpark Ter Eem ondanks een investeringsbijdrage van een sponsor te hoog is. Ook is door een overeenkomst met Het Baarns Lyceum over de verhuur van hun gymzalen de behoefte aan overdekte sportruimte in Baarn gedekt. Het college besluit daarom het plan voor een sporthal niet uit te werken. Dit betekent dat verplaatsingen van velden niet nodig zijn. De gemeente kan daarom nu de bestaande sportvelden gaan vernieuwen.

De gemeenteraad neemt naar verwachting in september een besluit over de investeringsplannen voor Sportpark Ter Eem.