Gemeente Groningen

Gemeente zet ook geiten in als grasmaaiers
Naast schapen happen nu ook geiten bermen in de stad kort. Acht Nederlandse landgeiten grazen vanaf vandaag op een klein stukje berm en een deel van het bosplantsoen naast de busbaan langs het Stadspark. Hiermee zet de gemeente Groningen een nieuwe stap in het ecologisch beheren en onderhouden van bermen.

De gemeente zet de geiten langs het Stadspark in omdat de maaimachines er daar niet of nauwelijks bij kunnen. Geiten zijn minder kieskeurig dan schapen en daarom zeer geschikt om brandnetels, distels en berenklauw kort te houden. De dieren houden ook de faunapassage die er voor kleine zoogdieren en amfibieën is aangebracht kort en begaanbaar.

De geiten grazen in een met raster afgezet stuk berm en bosplantsoen. Mensen van het ecologische beheerbedrijf Gradiënt begeleiden ze. De gemeente kijkt of de dieren het hele jaar kunnen blijven. Door hun wollige ondervacht en langharige bovenvacht kunnen landgeiten probleemloos het hele jaar buiten zijn, als ze maar kunnen schuilen onder bomen of struiken. Maar als de komende winter blijkt dat ze niet genoeg te eten hebben, dan worden ze voor de winterperiode elders ondergebracht.
Gepubliceerd op: vrijdag 22 augustus 2008
vrijdag 22 augustus 2008:
Gemeente zet ook geiten in als grasmaaiers