Ministerie van Buitenlandse Zaken

Extra Nederlandse hulp voor slachtoffers van oorlog in Georgië

22 aug 2008 | Minister Koenders is ernstig bezorgd over het feit dat humanitaire toegang tot ontheemden in Georgië wordt bemoeilijkt door onveiligheid, banditisme en de aanwezigheid van militairen.

`Meer dan de helft van de 130.000 ontheemden krijgt onvoldoende hulp. Vooral in de gebieden rond Tblisi en Tskhinvali worden veel mensen niet bereikt. Daar moet snel verandering in komen," aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Vandaag brengt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Guterres, een bezoek aan Zuid-Ossetië.

Koenders heeft contact gehad met Unicef en besloten om 800.000 euro extra ter beschikking te stellen voor de slachtoffers van de oorlog in Georgië. "Unicef zal de Nederlandse bijdrage gebruiken om de drinkwatervoorziening te herstellen en voedsel uit te delen aan moeders en kinderen. Daarnaast geeft de organisatie belangrijke psychosociale hulp", aldus Koenders.

De bijdrage aan Unicef is onderdeel van een speciale oproep van de VN. De VN denkt de komende zes maanden 40 miljoen euro nodig te hebben voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden in Georgië.

De Nederlandse regering heeft al eerder een bijdrage van een half miljoen gegeven aan het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), die als enige hulporganisatie in Zuid-Ossetië actief is.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Vlag van Georgië
Gerelateerde informatie

* NAVO-ministers willen snelle uitvoering bestand Georgië
* Nederland geeft noodhulp aan Georgië

* Regering ontzet over dood Nederlandse cameraman
* Alle reizen Georgië ontraden

Zie ook

* Reisadvies Georgië

* Algemene informatie over Georgië

Gerelateerde dossiers

* Noodhulp