Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over opmerkingen staatssecretaris Bussemaker over John McCain

Kamerstuk | 21-08-2008

De minister-president heeft vragen beantwoord van Tweede Kamerlid Van Baalen (VVD) over de opmerkingen van staatssecretaris Bussemaker (VWS) over de Amerikaanse presidentskandidaat John McCain.

Graag bied ik u hierbij aan de antwoorden op de vragen gesteld door het lid Van Baalen (VVD) over opmerkingen van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Bussemaker) over senator John McCain.

Deze vragen werden bij toegezonden op 28 juli 2008, nr. 2070826470.

DE MINISTER-PRESIDENT,

Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

Vraag 1.

Heeft u kennisgenomen van de uitlatingen van de staatssecretaris van VWS (Bussemaker) over senator McCain, president Bush en de Republikeinse Partij in de VS in het radioprogramma Tros-kamerbreed van zaterdag 26 juli jl.?

Antwoord

Ja.

Vraag 2.

Heeft de staatssecretaris met haar opmerkingen, dat een overwinning van de Amerikaanse presidentskandidaat John McCain 'een ramp' zou zijn en dat zij 'schoon genoeg' heeft van president Bush en de Republikeinen, namens de regering gesproken?

Antwoord

Neen.

Vraag 3.

Indien de staatssecretaris niet namens de regering heeft gesproken, vindt u dan dat haar uitlatingen ongepast zijn, een negatieve hypotheek leggen op de relaties tussen Nederland en de VS bij een overwinning van McCain en dat de staatssecretaris daarmee het Nederlandse belang schade heeft toegebracht of in ieder geval bewust of onbewust dat risico heeft genomen?

Antwoord

Zoals reeds door staatssecretaris Bussemaker aangegeven in het interview heeft het kabinet geen standpunt over de mogelijke uitkomst van de verkiezingen in andere landen en mevrouw Bussemaker heeft in dezen dan ook niet namens het kabinet gesproken. Mevrouw Bussemaker heeft tijdens contact met mij spijt uitgesproken dat zij haar persoonlijke opvatting kenbaar heeft gemaakt en te kennen gegeven de hierboven genoemde effecten niet te hebben beoogd. Overigens is mij niets gebleken van enige schade aan de bilaterale betrekkingen.

Vraag 4.

Bent u bereid de staatssecretaris ertoe te bewegen haar woorden terug te nemen en haar verontschuldigingen aan de Amerikaanse Tijdelijk Zaakgelastigde in Den Haag aan te bieden?

Antwoord

Tegen bovengenoemde achtergrond acht ik dit niet nodig.