Ingezonden persbericht


CNV: Uitstel BTW-verhoging zonder schrappen van WW-premie 'lood om oud ijzer'.

Het CNV is blij dat het kabinet afziet van de geplande BTW-verhoging. CNV-voorzitter René Paas ziet in het besluit een "eerste serieuze stap van het kabinet om de inflatie te beperken". Maar het besluit heeft alleen zin als het kabinet tegelijkertijd de WW-premie op 1 januari 2009 schrapt. Dat had het kabinet al beloofd maar het wil de belofte pas nakomen als vakbonden besluiten tot loonmatiging. Daarmee zou het kabinet werknemers in hun portemonnee te treffen. Dan is het kabinetsbesluit 'lood om oud ijzer'.

De openingszet van het kabinet vindt Paas 'onverstandig'. Volgens Paas ligt de bal bij het kabinet. "Alleen als het kabinet de inflatie beperkt en de lasten verlicht, helpen ze ons om de lonen niet te snel te laten stijgen. Dat is de volgorde. Het is geen koehandel"

Volgens het CNV zijn de WW-fondsen voldoende gevuld en is premie betalen al lang niet meer nodig. Het kabinet spreekt zichzelf dan ook tegen als het aangeeft dat burgers 'geen kat in de zak' krijgen. "Het schrappen van de WW-premie levert werknemers een voordeel op van ongeveer 90 euro per maand. Als het kabinet daarvan afziet, kan het die toezegging niet waarmaken", aldus Paas.