Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerstuk: Beantwoording vragen Ten Broeke over bevriezen EU-subsidies voor Bulgarije

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ten Broeke over het bevriezen van EU-subsidies voor Bulgarije. Deze vragen werden ingezonden op 22 juli 2008 met kenmerk 2070825770.

De staatssecretaris voor Europese Zaken, De minister van Justitie,

Drs. F.C.G.M. Timmers Dr. E.M.H. Hirsch Ballin

Antwoorden van de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, en de heer Hirsch Ballin, minister van Justitie, op aanvullende vragen van het lid
Ten Broeke (VVD) over
het bevriezen van EU-subsidies voor
Bulgarije.

Vraag 1

Is het waar dat twee Bulgaren met nauwe banden met de regering zich schuldig hebben gemaakt aan onregelmatigheden bij het aanwenden van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie? Behoren tot die onregelmatigheden het vervalsen van documenten, het witwassen van geld en belastingfraude? 1)

Antwoord

Tot deze conclusie komt het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) in een op 16 juli uitgelekt rapport over een in juni jongstleden uitgevoerde audit naar de besteding van Sapard (landbouw) pre-accessie gelden in Bulgarije.

Vraag 2

Leiden deze twee Bulgaren een netwerk van criminele bedrijven? Is er mogelijkerwijs ook sprake van vertakkingen van deze bedrijven naar Nederland en zo ja, wat wordt daartegen ondernomen?

Antwoord

In het eerdergenoemde OLAF rapport wordt gesproken over een internationaal vertakt netwerk van criminele bedrijven, aangestuurd door deze twee Bulgaarse zakenlieden. Nederland wordt in dit verband niet genoemd. Wel dient vermeld te worden dat er nog verschillende onderzoeken door OLAF lopen naar de activit eiten van het netwerk.

Vraag 3

Deelt u de mening dat bewijzen over dergelijke onregelmatigheden zwaar moeten meewegen in de conclusies die vervat zullen zijn in het rapport dat de Europese Commissie zeer binnenkort over Bulgarije uitbrengt? Zult u dit rapport na publicatie zo spoedig mogelijk doorgeleiden naar de Tweede Kamer?

Antwoord

Op 23 juli heeft de Europese Commissie haar rapport gepresenteerd over de voortgang in Bulgarije op het gebied van justitiële hervormingen en de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad. Een naar inzicht van de Europese Commissie gebrek aan voortgang in het kader van het zogeheten Coö peratie en Verificatiemechanisme (CVM) en daarop gebaseerde aanbevelingen zullen worden betrokken bij de oordeelsvorming van de regering. De regering is de mening toegedaan dat een gebrek aan voortgang niet zonder consequenties kan blijven.


1) Spits, 17 juli 2008

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid

Ten Broeke (VVD), ingezonden 4 juli 2008, (vraagnummer 2070824560)