Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 28 november 2007

FRYSK FESTIVAL 2008 WIL 'BERICHT AAN DE BEVOLKING' MEEGEVEN

Het Frysk Festival in augustus 2008 draait om 'De Gemeenschap'. Dit is het centrale thema dat in alle voorstellingen en uitingen van dit tiendaagse festival zal terugkomen. De uit België afkomstige artistiek leider Guy Coolen koos dit thema na zijn eerste, oriënterende bezoeken aan de provincie.

Het ruime begrip 'de gemeenschap' is in het festival vertaald naar 'Bericht aan de Bevolking'. Het wordt een festival door en voor de inwoners van Friesland. 'Dit thema kwam al snel naar voren na de eerste gesprekken met de makers. Het gemeenschapsgevoel heeft iets positiefs, getuige de sterke aanwezigheid van amateurkunsten, fanfares en harmonieën, maar kan tegelijkertijd ver stikkend werken,' aldus artistiek leider Guy Coolen. Het tiendaagse festival wordt op zaterdag 22 augustus geopend met een groot muziekspektakel op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Vierhonderd Friese Hafabra-muzikanten treden daar op met een rockband. Deze openingsvoorstelling wordt aangeboden aan het Friese publiek en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Belangrijkste uitgangspunt van het festival is jong Fries talent de kans geven zich verder te ontwikkelen. Aan de andere kant is het de bedoeling de luiken open te zetten. Friese kunstenaars werken samen met collega's uit het buitenland. Een aantal voorstellingen wordt ook in België en Edinburgh(jongerenopera) opgevoerd. De hele provincie dient als podium. Centrale plaatsen worden Leeuwarden, met een groot podium op het Oldehoofster kerkhof en opvoeringen in Stadsschouwburg De Harmonie, Drachten(de Lawei), Heerenveen (Posthuistheater en Museum Belvédère) en Sneek. Daarnaast zijn er ook locatieprojecte n.

Coolen deed tijdens de perspresentatie vandaag zijn eerste 'bericht aan de bevolking'. De organisatie is op zoek naar vierhonderd Hafabra-muzikanten die met dirigent/componist Dick van der Harst de openingsvoorstelling zullen maken. Van der Harst heeft Friese roots. Maar ook voor andere voorstellingen en producties is Fries (amateur)talent nodig. Bijvoorbeeld voor een internationale jongerenopera en een muziekvoorstelling waarvoor Friese gepensioneerde mannenstemmen nodig zijn. Andere grote namen die meewerken aan het Frysk Festival zijn de dichter Tsjêbbe Hettinga en tenor Albert Bonnema. Hettinga maakt een tournee langs kleine Friese kerken. Albert Bonnema zet 'Winterreise' van Schubert om in het Fries.

Op de website van het Frysk Festival, www.fryskfestival.nl, is meer informatie te vinden over al geplande voorstellingen. Voor meer informatie zi jn Christel Pieper(058/2160862 0623153314)of Andries van Weperen 06 53849165 beschikbaar.