Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam tekent voor duurzame mobiliteit
Eerste internationale kampioenschap
voor brandstofcelracers in Rotterdam

Rotterdam, 6 juni 2008 ­ Het eerste internationale kampioenschap voor waterstof- en brandstofcelracers is een feit. Met steun van het Rotterdam Climate Initiative vindt de wereldprimeur van het 2008 Formula Zero Championship plaats op 22 en 23 augustus op het Willemsplein in Rotterdam.

Het Rotterdam Climate Initiative en Formula Zero maken dit bekend, daags nadat de EU heeft besloten 470 miljoen euro te investeren in brandstofcel- en waterstoftechnologie. Het Rotterdam Climate Initiative is sponsor van Formula Zero, de organisatie die rijden op waterstof promoot en het Formula Zero Championship organiseert. Dit is het eerste internationale kampioenschap voor auto's die rijden op brandstofcellen en die dus geen CO2 uitstoten.

Internationale universiteiten
Teams van internationale top universiteiten, onder meer TU Delft, Imperial College London en Lawrence Tech Detroit, hebben hun eigen waterstof en brandstofcelracer ontworpen en gebouwd om deel te nemen aan de 2008 Formula Zero Championship.

Goed voor klimaat en economie
Wethouder Mark Harbers van Haven, Economie en Milieu is blij met de komst van het 2008 Formula Zero Championship. "Met een aftrap van het kampioenschap in Rotterdam laten we de wereld zien dat Rotterdam met overtuiging kiest voor duurzame mobiliteit. Schoon vervoer is goed voor de economie, het klimaat en de luchtkwaliteit in onze stad. Dat is de insteek van het Rotterdam Climate Initiative. Naast waterstof zien we hier ook grote kansen voor biobrandstoffen. Het 2008 Formula Zero Championship laat zien dat duurzame mobiliteit écht mogelijk is."

Over Formula Zero

Het testcentrum van Formula Zero is gevestigd op het RDM-terrein in Rotterdam (en het kantoor in Amsterdam). Het doel van Formula Zero is om automobilisten enthousiast te maken voor brandstofcel-voertuigen en de invoering ervan te versnellen. De racerij is de ideale plaats voor het verder ontwikkelen van deze technologie, zodat deze techniek uiteindelijk ook in gewone auto's kan worden toegepast. Op dit moment bereidt Formula Zero het kampioenschap van 2008 voor, een wedstrijd tussen universiteitsteams die hun eigen brandstofcelracer bouwen. Als commercie en technologie zich ontwikkelen zal deze raceklasse opschalen naar volwaardige race auto's.

Over het Rotterdam Climate Initiative
Het Rotterdam Climate Initiative is het klimaatprogramma van de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam NV, Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond. Doelstelling van het RCI is het halveren van de CO2-uitstoot in de havenstad ten opzichte van 1990; een ambitie die in 2025 werkelijkheid moet zijn. De overeenkomst die is gesloten met Formula Zero sluit daarop perfect aan omdat het de aandacht vestigt op de noodzaak tot duurzame mobiliteit.