Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 29 juli 2008

60 meter hoge zweefmolen op Zomerkermis Alkmaar

Van vrijdag 22 augustus tot en met zondag 31 augustus 2008 is de Zomerkermis weer te vinden in de Alkmaarse binnenstad. Nieuw dit jaar in Alkmaar én Nederland is de High Swing, een 60 meter hoge zweefmolen die voor het eerst in Alkmaar op de Kanaalkade staat. Net als andere jaren heeft gemeente Alkmaar enkele maatregelen getroffen op het gebied van parkeren en geluid, zodat bewoners en ondernemers zo min mogelijk hinder ervaren tijdens de feestelijkheden.

De kermis biedt de bezoeker ook dit jaar het nodige spektakel. Was vorig jaar het reuzenrad met zijn 38 meter nog de hoogste attracties, de High Swing is nog eens 22 meter hoger. Ook nieuw in Alkmaar is 'Spuk', dit is een spookhuis van 14 meter hoog met daarin een soort achtbaan. Verdere vernieuwingen zijn de Snow Jet (Kanaalkade) en het loopspookhuis in de St. Laurensstraat. Terug van weggeweest zijn de pony's in de Dubbele Buurt. Zondag 31 augustus is er om 22.00 uur ter afsluiting van de kermis vanaf de Noorderkade een schitterend vuurwerk te zien, aangeboden door de gemeente Alkmaar.

Parkeren

De gemeente Alkmaar heeft enkele maatregelen getroffen zodat bewoners en ondernemers zo min mogelijk hinder ervaren tijdens de feestelijkheden. Nico Alsemgeest, wethouder Verkeer: 'Op de Koningsweg bijvoorbeeld is het betaald parkeren tijdelijk omgezet naar parkeren voor vergunninghouders. Ook het Doelenveld kan -naast het deel dat is gereserveerd voor de auto's van kermisexploitanten- gebruikt worden door vergunninghouders.' Voor de bezoekers van de kermis geldt dat er binnen vijf minuten van de kermis bijna 1600 parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Alsemgeest: 'Neem het Parcade-terrein op Overstad. Daar kan een hele dag geparkeerd worden voor E 2,60 en het ligt op een steenworpafstand.'

Openbaar vervoer

Tijdens de kermis worden de stads- en streekbussen die normaal gesproken over de Kanaalkade rijden omgeleid. Eerder werd door de kermisbond geopperd een pendelbus te laten rijden van De Meent naar het centrum. Alsemgeest: 'Dat is zeker een interessante gedachte en een overweging waard. Op dit moment is er vanaf dezelfde locatie natuurlijk al de busroute 'Bus-on-line'. Deze vertrekt vanaf de Olympiaweg (nabij het wielerstadion) via Overstad (normaal gesproken Kanaalkade) richting de oostelijke ring Alkmaar. Bezoekers van de stad kunnen hun auto dus ook aan de rand van de stad parkeren en verder reizen met de bus.'

Geluidsbegrenzers
Om geluidoverlast voor de omgeving zo veel mogelijk te voorkomen, worden geluidsbegrenzers geïnstalleerd. Daarnaast dient het geluid om 0.30 uur te stoppen (dit is een half uur voor het einde van de kermis), met uitzondering van de laatste zondag waarop het geluid gelijk met de kermis om 24.00 uur stopt. Door deze maatregelen wordt de geluidsoverlast voor omwonenden zo veel mogelijk beperkt.

Een plattegrond en meer informatie over de kermis zoals openingstijden, het programma en bereikbaarheid staat op www.alkmaar.nl.

Meer informatie:
Chantal Kolleman, afdeling Communicatie, (072) 548 8986.
-----------------------


---- --