Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NH Tropen Hotel zes weken onderdeel van een
oer-Hollands, voortdurend veranderend schilderij

Amsterdam - De gasten van het NH Tropen Hotel in Amsterdam maken vanaf vrijdag 22 augustus onderdeel uit van het schilderij 'Skin Dance' gemaakt door The Indoor Landart Program. Aan de balkons van het hotel, dat tien verdiepingen hoog is, worden 230 wasrekken gehangen met daaraan 2.300 stuks gebruikte kleding.

The Indoor Landart Program is een samenwerkingsverband van beeldend kunstenaars Roel van Timmeren en Aldert Mantje. Zij hebben hun wortels in de schilderkunst en maken projecten in de openbare ruimte waarbij kleur en compositie de belangrijke ingrediënten zijn. Andere projecten van hun hand zijn onder meer een marcherende, doofstomme muziekkapel, een kerktoren waarvan eetbare flyers werden gezaaid en een muur om een Begijnhofje dat van prikkeldraad en achtergebleven kleding werd voorzien.

Bij 'Skin Dance' versterken de architectuur van het hotel en het kunstproject elkaar. De gasten van het hotel zijn onderdeel van het project: zij slapen in een schilderij met een specifiek Hollandse uitstraling. De kledingstukken zijn nauwkeurig op kleur uitgekozen en volgens een strak stramien opgehangen. Uitgangspunt voor dit stramien is het schilderij 'Tango de la Peau' (2001) van Roel van Timmeren, dat bestaat uit beschilderde stroken jute, die tot schilderij geweven zijn. 'Skin Dance' is hierop een variant. Aan ieder rek hangt dezelfde hoeveelheid kleding, die afkomstig is van de recycling industrie en gesorteerd is zoals dit gebeurt voordat kleding naar Afrika wordt gestuurd. De wind en het licht van de hotelkamers zorgen voor een voortdurend veranderend beeld. Door de schaal en het monumentale karakter van het werk, wordt het schilderij één met de architectuur van het gebouw. Vlak voordat de afgedankte kleding naar de volgende eigenaar in de derde wereld wordt gebracht, is ze nog even onderdeel van een Hollands, bewegend schilderij.

'Skin Dance'

Formaat: 23 meter breed en 32 meter hoog.

De opening van 'Skin Dance' is zaterdag 23 augustus om 17.00 uur. Kijk voor meer informatie over The Indoor Landart Program op www.ilap.nl.

Voor de redactie/