Raad van State


vrijdag 22 augustus 2008
10.30 uur
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft opgelegd aan een eethuis in Deventer om een reclamebord langs de A1 ter hoogte van Bathmen te verwijderen. Het gaat om het reclamebord "Eethuis snackbar De Brink, afslag Bathmen" dat op een aanhangwagen langs de A1 is geplaatst. De eigenaar van het eethuis is het niet eens met de dwangsom. Volgens hem is voor het reclamebord geen vergunning nodig. Ook voert hij aan dat het bord er al sinds ongeveer 1996 staat. Bovendien vindt hij het niet eerlijk dat de gemeente niet optreedt tegen reclameborden van een café-restaurant uit Bathmen en van McDonald's. (zaaknummer 200708908/1)

11.15 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam om twaalf containers en een romneyloods ten behoeve van culturele manifestaties langer op het terrein tegenover Westerdoksdijks 44 (Stenen Hoofd) in Amsterdam te laten staan. Voor de containers en de romneyloods had het gemeentebestuur van Amsterdam in 2000 een bouwvergunning verleend voor een periode van vijf jaar. In 2005 heeft het gemeentebestuur besloten om deze termijn met een aantal maanden te verlengen. Een omwonende is het niet eens met deze verlenging. De tijdelijke vergunning mocht volgens hem niet eens worden verlengd en het gemeentebestuur had tegen de aanwezigheid van de containers en de romneyloods moeten optreden. De rechtbank in Amsterdam heeft in november 2007 het beroep van de man niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank oordeelde dat de verlengingstermijn inmiddels was verstreken en dat in april 2007 een nieuwe tijdelijke vergunning was verleend tot oktober 2009. Volgens de rechtbank heeft de man dan ook geen belang meer bij een oordeel over de eerdere tijdelijke verlenging en heeft hij ook niet aangetoond schade te hebben geleden. De omwonende kan zich niet met de uitspraak van de rechtbank verenigen en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200708929/1) 11.45 uur
wethouders van Son en Breugel heeft verleend voor het plaatsen van zogenoemde kunstwerken voor de reconstructie van het knooppunt A50-A58 ter hoogte van Ekkersrijt. Volgens het gemeentebestuur is de reconstructie van het knooppunt noodzakelijk om de doorstroming van het verkeer te bevorderen en onnodige filevorming te voorkomen. Door de aanleg van het knooppunt zal ook het sluipverkeer afnemen, aldus de gemeente. De Donjon Woonburcht B.V. is het niet eens met deze bouwvergunning. Zij is niet zozeer tegen de reconstructie als zodanig, maar is het niet eens met de wijze waarop het industrieterrein Ekkersrijt wordt ontsloten en pleit voor een extra aansluiting. Hiermee wordt volgens haar voorkomen dat een verkeersstroom tot stand komt die nadelig is voor haar meubelzaak. (zaaknummer 200709047/1)