Nederlandse Politiebond


OVERLEG BONDEN/BZK 21 AUGUSTUS 2008

Op donderdag 21 augustus vond weer een bijeenkomst plaats van de Commissie voor Georganiseerd Overleg in Politieambte- narenzaken (de CGOP) oftewel het maandelijks overleg tussen de minister van BZK en de vier landelijke politiebonden. Namens de NPB waren aanwezig Han Busker en Jan Willem van de Pol.

Tijdens het overleg kwamen onder meer de volgende zaken aan de orde.


* Landelijke Arbeidstijdenregeling voor de politie (LAR) De minister en de bonden hebben nog GEEN akkoord bereikt over een Landelijke Arbeidstijdenregeling voor de politie. Belangrijke elementen waarover nog geen overeenstemming bestaat zijn onder meer de pauzeregeling; het aantal nachtdiensten en de lengte daarvan en de piketregeling. Ook over de rol van de ondernemingsraad bestaat nog onenigheid; de NPB wil een grotere rol voor de OR dan in de huidige concept-regeling is voorzien. In september zal naar alle waarschijnlijkheid definitieve besluitvorming plaatsvinden.

Het is de NPB in het verkeerde keelgat geschoten dat de komende invoering van de LAR en van een nieuwe verschuivingsregeling vanaf dit jaar moet een korps zijn werknemers bij het overschrijden van een bepaalde hoeveelheid roosterverschuivingen weer een vergoeding betalen veel korpsen ertoe hebben aangezet een andere planningssystematiek te gaan hanteren. We hebben veel klachten van onze leden ontvangen over roosters die opeens zeer laat bekend gemaakt worden. Nergens voor nodig, vinden wij. De minister is het in grote lijnen met ons eens en zal de korpsen erop wijzen dat de invoering van de LAR en van de nieuwe verschuivingsregeling niet hoeft te leiden tot verandering in de planning.


* Reorganisatie Politieacademie
Uitgebreid is stilgestaan bij de ophanden zijnde reorganisatie van de Politieacademie. De voorzitter van het College van Bestuur heeft de voorlopige plannen ontvouwd. Het College streeft ernaar de reorganisatie transparant, zorgvuldig en rechtvaardig te laten verlopen. Er is voor de bonden een klankbord ingesteld om problemen op personeelsgebied zo veel mogelijk 'aan de voorkant' op te lossen. Daarnaast is toegezegd dat het landelijk sociaal reorganisatiestatuut onverkort van toepassing is. De NPB zal een bestuurder en een belangenbehartiger (gedeeltelijk) vrijmaken om deze reorganisatie voor de betreffende NPB-leden goed te begeleiden.


* Evaluatie vredesmissies
Al sinds 2002 vervullen Nederlandse politiemensen in het buitenland (Cyprus, Bosnië) een rol bij vredesmissies. Hun taak bleef over het algemeen beperkt tot werkzaamheden op het gebied van training en begeleiding. Voor 2008 stond een evaluatie van de inzet van de politie bij vredesmissies op de agenda. De bonden hebben met de vertegenwoordigers van de minister bekeken of uitbreiding van de taken van de uitgezonden collega's tot de mogelijkheden behoort.

De bonden staan daar in principe niet onwelwillend tegenover. Wel hebben we nog een pittige discussie over de rechtspositionele aspecten en de arbeidsvoorwaarden die van belang zijn bij dergelijke uitzendingen. Zo dienen bijvoorbeeld nog goede afspraken te worden gemaakt op het gebied van verzekeringen en aanspraken bij eventuele (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Ook de nazorg dient adequaat te worden geregeld.

Afspraken over het uitvoeren van reguliere politietaken in Afghanistan en Irak zijn met ons niet besproken en kunnen naar onze mening dan ook niet aan de orde zijn op dit moment. We zetten het overleg met de minister voort. Pas als we de volle overtuiging hebben dat alles goed geregeld is, zullen we instemmen met een nieuwe regeling.


* Arbeidsvoorwaarden vliegers KLPD
De besluitvorming over dit onderwerp is opgeschort tot de vergadering van september, aangezien de werkgevers onvoldoende helderheid konden bieden over wat er aan arbeidsvoorwaarden aan de vliegers kan worden voorgelegd.

Gepubliceerd op 22 augustus 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.