Igz: verzorgingshuis PGB handelde niet onzorgvuldig, toch kritiek

22/08/2008 08:30

Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateert geen ernstige onzorgvuldigheden in de verandering van het reanimatiebeleid van St. Pieters en Bloklands Ziekenhuis (PGB). Toch vindt de inspectie dat in de communicatie over dit beleid aan de bewoners de toevoeging van het leeftijdscriterium onjuist is. Dit is niet wetenschappelijk onderbouwd. Ook is het gevoerde 'nee-tenzij'- beleid van het PGB niet in overeenstemming met wat gebruikelijk is bij de behandelaars/huisartsen in verzorgingshuizen.

De inspectie vindt dat de NVVA, LHV en de brancheorganisatie Actiz samen tot een eenduidig beleid voor reanimatie voor bewoners in verzorgingshuizen moeten komen. Op dit moment hanteren de beroepsgroepen en brancheorganisatie verschillende uitgangspunten.

De IGZ stelt dat het conform de Kwaliteitswet juist is dat protocollen regelmatig geëvalueerd en zo nodig bijgesteld worden. Het evalueren van het reanimatiebeleid in het St Pieters en Bloklands gasthuis (PBG) is in die lijn zorgvuldig. Dit geldt ook voor het verbeteren van de registratie in het zorgdossier van de wensen van bewoners om wel of niet gereanimeerd te worden. PGB heeft de verandering van het reanimatiebeleid in gang gezet op basis van juridisch advies en na overleg met de cliëntenraad en de bewoners.

De IGZ heeft wel twee kritiekpunten:


1. De brief die PGB naar bewoners en familie heeft verzonden op 30 juni jl. is onzorgvuldig geformuleerd. De directie wekte in de brief de indruk dat reanimatie bij personen boven de 70, die ook verschillende aandoeningen hebben, niet zinvol is. Dit is onjuist en kan niet wetenschappelijk worden onderbouwd.


2. Het al of niet reanimeren is een individuele beslissing van een bewoner van een verzorgingshuis. De bewoner moet hierover goed geïnformeerd zijn. De behandelaar, in dit geval de huisarts adviseert de bewoner over de noodzaak van al dan niet reanimeren. Een zorginstelling moet weten of de bewoner gereanimeerd wil worden. Dit moet vastgelegd zijn in het zorgdossier. Als de wens om wel of niet gereanimeerd te worden niet bekend is bij de huisarts of niet is vastgelegd in het zorgdossier, dan moet de zorginstelling handelen volgens goed hulpverlenerschap. Dit betekent een 'ja-tenzij'- beleid Het 'nee-tenzij' beleid van het PGB volgt hier niet het beleid van de landelijke huisartsen vereniging (LHV) huisartsen die het 'ja-tenzij'- beleid hanteert.

Op 16 augustus 2008 is het reanimatiebeleid van het PGB te Amersfoort bekritiseerd in een landelijk dagblad. De daarop volgende dagen werd het beleid ook bekritiseerd in andere media en werden er Kamervragen gesteld. De IGZ heeft onderzocht of de veranderingen van het reanimatiebeleid in het PGB zorgvuldig tot stand zijn gekomen.