Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting

Den Haag, 22 augustus 2008

Initiatiefwet voor uniform gehandicaptenparkeerbeleid

PvdA: Gehandicapten overal in Nederland gratis parkeren

Nederlandse gemeenten bieden gehandicapten met een auto de gelegenheid om op speciaal voor hen gereserveerde parkeerplaatsen te kunnen parkeren. Daarnaast wordt in een lokale verordening geregeld hoe men omgaat met het overige straatparkeren voor bezitters van een gehandicaptenparkeerkaart. Helaas mag iedere gemeente dit naar eigen inzicht doen: waar in de ene gemeente een gehandicapte overal gratis mag parkeren, vraagt een andere gemeente parkeergeld voor zelfs het parkeren op officiële invalidenparkeerplaatsen. Het is voor gehandicapten die van de ene naar de andere gemeente reizen nauwelijks mogelijk om zich van te voren of ter plaatse op de hoogte te stellen van het lokale parkeerbeleid. Dit heeft boetes of beperking van de mobiliteit tot gevolg.

PvdA Tweede Kamerlid Marjo van Dijken wil aan deze onoverzichtelijke situatie een einde maken. Zij stelt in een initiatiefwet voor om door middel van een kleine wijziging van de Gemeentewet te bewerkstelligen dat gehandicapten voortaan overal in Nederland gratis kunnen parkeren op openbare parkeerplaatsen.

Met dit initiatiefwetsvoorstel wordt op de eerste plaats een einde gemaakt aan de situatie dat iedere gemeente een eigen gehandicaptenparkeerbeleid voert. Op de tweede plaats kiest Van Dijken net zoals veel grote gemeenten al eerder hebben gedaan om puur praktische redenen voor het gratis parkeren voor gehandicapten. Voor gehandicapte automobilisten zijn parkeerautomaten vaak niet of nauwelijks toegankelijk. Bovendien vergt het steeds tussentijds moeten bijvullen van parkeermeters teveel fysieke inspanning van deze automobilisten.

Gemeenten die nu nog wel parkeergeld van gehandicapten vragen zullen hun verlies aan inkomsten grotendeels kunnen compenseren doordat zij niet langer hoeven te investeren in het voor gehandicapten bruikbaar en toegankelijk maken van parkeerautomaten en zal de vergrote zelfredzaamheid minder snel leiden tot een beroep op een vervoersvoorziening via de WMO.

Van Dijken is van mening dat mensen met een beperking in het dagelijkse leven al genoeg worden beperkt in hun mobiliteit. Door belemmeringen in het parkeerbeleid weg te nemen, kunnen mensen met een beperking gemakkelijker deelnemen aan het maatschappelijke leven .