NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NVB tegen btw-verhoging

Kosten woningbouw al 7% hoger
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers wil dat het kabinet afziet van de voorgenomen btw-verhoging. Deze oproep heeft NVB donderdag jl. gedaan in een brief aan de minister van Financiën, Wouter Bos.

Net als de werkgevers- en werknemersorganisaties en de president van de Nederlandsche Bank maakt NVB zich grote zorgen over de geplande btw-verhoging van 19% naar 20% per 1 januari 2009. Nieuwbouwwoningen zijn de laatste tijd door strenge overheidseisen, hoge grondprijzen en gestegen bouwkosten al snel in prijs gestegen én ook veel sneller dan bestaande huizen. In een jaar tijd werden nieuwe huizen gemiddeld 19.000 euro duurder, terwijl bestaande huizen gemiddeld hooguit 6.000 euro bijschreven. Een verhoging van de btw naar 20% zou de nieuwbouwwoning nog eens gemiddeld 3.000 euro duurder maken ten opzichte van het bestaande huis en dat zou volgens de ontwikkelaars een slechte zaak zijn. Want daarmee zou de concurrentiepositie van de nieuwbouwwoningen nóg kwetsbaarder worden t.o.v. bestaande woningen.

Volgens NVB is de verkoop van nieuwe huizen in de eerste zes maanden van 2008 door deze kostenproblematiek al met 14% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Volgens NVB komt het er daarom, nu meer dan ooit, op aan de totale kosten van de woningbouw in de hand te houden. Uiteraard is dit een eerste verantwoordelijkheid voor de sector zelf, samen met de partners bij gemeenten en corporaties, maar ook minister Bos kan helpen door de geplande btw-verhoging volgend jaar geen doorgang te laten vinden.

Klik hier voor de brief aan de minister van financiën. (zie onderaan)

Aan de Minister van Financiën
Postbus 20201
2500 EE 'S-GRAVENHAGE
T.a.v. Dhr. drs. W.J. Bos
Voorburg, 21 augustus 2008
Ons kenmerk: NR/eb/259
Betreft: btw-verhoging

Geachte heer Bos,
U heeft aangekondigd de btw te willen verhogen van 19% naar 20% per 1 januari 2009. Hierop is zowel door werkgevers- als werknemersorganisaties kritisch gereageerd. Ook de president van de Nederlandsche Bank, Nout Wellink, heeft hier recent zijn zorgen over geuit uit angst voor een verder oplopen van de inflatie. NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers maakt zich eveneens grote zorgen over de geplande btw-verhoging. Recent onderzoek inzake de actuele ontwikkelingen op de woningmarkt, zoals opgenomen in de jongste NVB-Thermometer Koopwoningen, laat zien dat in de eerste zes maanden van 2008 op jaarbasis 14% minder nieuwbouwwoningen zijn verkocht. Vergeleken met 2006 is het totale verkoopverlies zelfs opgelopen tot 30%, bij een verwachting dat het hier niet bij zal blijven. Het gevolg van deze marktontwikkeling is, dat er momenteel een aanbod is van nog niet verkochte woningen dat genoeg is voor ruim acht maanden verkoop. Dat heeft weer tot gevolg dat nieuwbouwplannen nu trager worden opgestart. Om die reden verwacht NVB dat het aantal opgeleverde woningen (de door het CBS geregistreerde woningproductie) de komende jaren sterk zal dalen: van 80.000 vorig jaar naar rond de 50.000 woningen in 2011/ 2012.
Oorzaak is een combinatie van factoren, zoals een hogere hypotheekrente, afnemend consumentenvertrouwen en scherpere condities van hypotheekbanken. Daar komt specifiek voor de nieuwbouwsector nog bij dat de totale kosten bij woningbouw aanzienlijk zijn gestegen. Dit heeft weer tot gevolg dat de prijzen van nieuwe huizen het afgelopen jaar in totaal met 7% zijn gestegen. Tegelijkertijd vlakken de prijzen op de bestaande markt af; makelaarsorganisatie NVM verwacht dat de prijzen van bestaande woningen dit jaar hoogstens met 2% zullen stijgen. Nu dus de prijzen van bestaande huizen afvlakken en de prijzen van nieuwe huizen met de inflatie blijven stijgen, dreigt het nieuwe huis zich verder uit de markt te prijzen. Het komt er daarom - nu meer dan ooit - voor alle partijen op aan de totale kosten in de woningbouw in de hand te houden. Uiteraard is dit een eerste verantwoordelijkheid voor de sector zelf, samen met de partners bij gemeenten en corporaties, maar ook u kunt ons daar bij helpen door de geplande btw-verhoging volgend jaar geen doorgang te laten vinden.
Concluderend, de nieuwbouwsector heeft het momenteel erg lastig. De verkoop loopt terug bij stijgende kosten én prijzen. Dit proces van stagflatie in de woningbouw zal zich versterken, indien de kostprijs van de nieuwbouwwoning verder oploopt. Daarmee zal onze concurrentiepositie ten opzichte van de bestaande bouw nóg kwetsbaarder worden. Een ontwikkeling die vooral negatieve gevolgen zal hebben voor de stedelijke vernieuwing, de doorstroming op de woningmarkt, de werkgelegenheid en de stabiliteit van de woningmarkt op termijn.
Met belangstelling zien wij uw reactie tegemoet. Uiteraard zijn wij graag bereid ons standpunt in een mondeling overleg met u nader toe te lichten. Met vriendelijke groet,
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers J.H. Goossens
Voorzitter
c.c. Mevr. Drs. C.P. Vogelaar