Ingezonden persbericht


Zoeklicht op de Stelling
Fotowedstrijd Stellingmaand

Fotografen worden uitgedaagd om tijdens de Stellingmaand 2008 hun favoriete fort in een nieuw licht te plaatsen met de fotowedstrijd "Zoeklicht".

De Stellingmaand vormt voor de fotograferende bezoeker vaak een bron van inspiratie. Niet alleen het fort en de natuur die het omringt, maar juist het contrast met de feestelijke activiteiten en de levendigheid op het fort, maken de Stellingmaand zo interessant. De Stelling van Amsterdam wil dit jaar de bezoeker uitdagen dit contrast in beeld te brengen en zo de Stelling in een nieuw licht te plaatsen.

De mooiste inzending wordt beloond met het boek Stelling van Amsterdam, Harnas voor de hoofdstad. Deelnemen kan via www.stellingvanamsterdam.nl en is mogelijk tot 15 oktober 2008. Op deze website kan door de bezoekers worden gestemd op de ingezonden foto's. Eind oktober zal de prijswinnaar bekend worden.

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die bestaat uit een ring van dijken, sluizen en 44 forten en batterijen. Tijdens de Stellingmaand zijn ten minste 26 forten open voor het publiek. De Stelling van Amsterdam ligt op een afstand van 15 tot 20 kilometer van het centrum van Amsterdam en is aangelegd tussen 1880 en 1920. Het leger, de regering en het koningshuis zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland.

De Stelling is als monument beschermd door de Provincie Noord-Holland en het Rijk. Sinds 1995 draagt de Stelling de titel Nationaal Landschap. Bovendien staat ze sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO naast bijvoorbeeld de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh.

In opdracht van de Provincie Noord-Holland geeft Cultureel Erfgoed Noord-Holland toekomst aan de Stelling van Amsterdam. Dit doet zij samen met het Programmabureau Provincie Noord-Holland, beheerders, eigenaren en andere partners. Cultureel Erfgoed Noord-Holland houdt zich onder andere bezig met het onderhouden van de website, het organiseren van de Stellingmaand en de promotie van de Stelling van Amsterdam.



Ingezonden persbericht