Persuitnodiging Formula Zero Championship 2008


Eerste internationale kampioenschap voor waterstofracers

AMSTERDAM, 20080807 -- Op 22 en 23 augustus vindt in Rotterdam het Formula Zero Championship 2008 plaats, het eerste internationale kampioenschap voor waterstofracers. Formula Zero is de eerste raceklasse waarbij de deelnemers geen CO2 uitstoten. Dit sluit aan bij de ambitie om steeds meer duurzame evenementen naar Rotterdam te halen. Zes raceteams van internationale topuniversiteiten gaan twee dagen met elkaar de strijd aan op het Willemsplein. De universiteitsteams hebben hun eigen waterstof- en brandstofcelracer ontworpen en gebouwd.

Formula Zero, organisator van Formula Zero Championship, en het Rotterdam Climate Initiative, hoofdsponsor van het evenement, nodigen u uit om vrijdag 22 augustus de eerste racedag bij te wonen. Om 16.00 uur wordt een persbijeenkomst gehouden, met aansluitend een bezoek aan de pits.
Tevens bent u uitgenodigd voor een `sneak preview' van de rijdende waterstofracers en een ontmoeting met de raceteams op woensdag 20 augustus op de RDM Campus in Rotterdam. Hieronder vindt u informatie over beide persbijeenkomsten.

Wat
Aftrap Formula Zero Championship 2008

Wanneer
Vrijdag 22 augustus, vanaf 16.00 uur persbijeenkomst en bezoek aan de pits. Eerder op de dag, tussen 12.30 en 15.00 uur, vinden de trainingen plaats. Audiovisuele media kunnen hierbij aanwezig zijn. Wilt u de trainingen bijwonen, meldt u zich dan aan bij Kim Taylor, PR-manager van Formula Zero.

Programma vrijdag 22 augustus 2008
FZ Dome, racecircuit Willemsplein, Rotterdam (zie bijgevoegde routebeschrijving en plattegrond)

16.00: Ontvangst pers FZ Dome, Willemsplein
16.15-16.45: PERSCONFERENTIE in FZ Dome

16.15-16.20:
Eelco Rietveld & Godert van Hardenbroek
Oprichters en directie Formula Zero B.V.

16.20-16.30:
Mark Harbers
Wethouder Economie, Milieu en Haven van Rotterdam
16.30-16.40:
Remco Hoogma, EnergieTransitie
Ontwikkeling waterstofmobiliteit in toekomst

16.40-16.45:
Greenchoice-Forze
Raceteam van TU Delft

16.45-17.30:
Persbezoek aan de pits

17.30:
Startschot voor eerste race

17.30 - 18.30:
Sprint Races: Flying Start Fastest Lap Time

18.45:
Prijsuitreiking

Programma zaterdag 23 augustus 2008
11.30 - 13.00: Testraces racecircuit Willemsplein
14.15 - 17.00: Main Races: Standing Start 2 Mile Race
17.00: Prijsuitreiking

Voor zaterdag staan er geen speciale persevenementen gepland, maar u bent uiteraard van harte welkom. Wilt u toch aanwezig zijn tijdens deze tweede racedag, meldt u zich dan aan bij Kim Taylor van Formula Zero. Na de afsluiting van Rotterdam FZ-GP sturen we een persbericht uit met de belangrijkste uitslagen van de races.

Op woensdag 20 augustus krijgt u exclusief de gelegenheid om de waterstofracers van de zes universiteitsteams te zien als ze hun eerste meters maken op een testcircuit. Op de RDM Campus in Rotterdam worden de raceauto's tijdens de `scrutineering' gekeurd door de officials van de wedstrijdleiding. De zes raceteams hebben hier de gelegenheid hun zelfgebouwde waterstofauto's uitgebreid te testen. Ook vindt er een `meet & greet' plaats met de zes internationale universiteitsteams. De dag wordt afgesloten met een borrel.

Wat
Scrutineering Event (testen en keuring waterstofracers)

Wanneer
Woensdag 20 augustus vanaf 10.00 uur

Programma woensdag 20 augustus 2008
Het Scrutineering Event zal plaatsvinden in de voormalige machinehal RDM Innovation Dock. Dit maakt onderdeel uit van de RDM Campus, op het RDM-terrein in de Rotterdamse haven. Hier is tevens het testcentrum van Formula Zero gevestigd. De Aqualiner, een razendsnelle en milieuvriendelijke veerverbinding, vervoert u gratis van Rotterdam Centrum (Willemskade) naar Heijplaat RDM. Neem deze uitnodiging dan wel even mee.

Vanaf 10.00 uur:
Scrutineering, testing, `meet & greet' de teams
Gelegenheid voor opnames en interviews

Vanaf 17.00 uur:
Borrel met raceteams

Over Formula Zero (www.formulazero.nl)
Formula Zero promoot nul emissie 'van bron tot band' technologie door races te organiseren voor brandstofcelrace-auto's. Het doel van Formula Zero is om automobilisten enthousiast te maken voor brandstofcelvoertuigen en de invoering ervan te versnellen. De racerij is de ideale plaats voor het verder ontwikkelen van deze technologie, zodat deze techniek uiteindelijk ook in gewone auto's kan worden toegepast. Op dit moment bereidt Formula Zero het kampioenschap van 2008 voor. Als commercie en technologie zich ontwikkelen zal deze raceklasse opschalen naar volwaardige race-auto's.

Over het Rotterdam Climate Initiative (www.rotterdamclimateinitiative.nl)
Het Rotterdam Climate Initiative is het klimaatprogramma van de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam NV, Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond. Doelstelling van het RCI is het halveren van de CO2-uitstoot in de havenstad ten opzichte van 1990; een ambitie die in 2025 werkelijkheid moet zijn. De overeenkomst die is gesloten met Formula Zero sluit daarop perfect aan omdat het de aandacht vestigt op de noodzaak tot duurzame mobiliteit.





Ingezonden persbericht