Watersnoodramp brengt Togo op rand van afgrond


AMERSFOORT, 20080822 -- Sinds eind juli, begin augustus is een verschrikkelijke ramp gaande in het West-Afrikaanse land Togo. Dit land met ca. 5,5 miljoen inwoners, wordt al een aantal weken getroffen door wolkbreuken en overstromingen. Het aantal mensen dat is verdronken is onbekend. De chaos is enorm. Hongersnood bedreigt het gehele land. Stichting Go Togo vraagt namens het Togolese volk de steun van de Nederlandse regering en het Nederlandse volk

Op dit moment zijn in Togo, met een grondgebied van ongeveer anderhalf keer Nederland, naast de kleine wegen in het binnenland, ook de grote doorvoerwegen, bruggen, spoorlijnen, waterleidingen, huizen, bedrijven en landbouwgronden weggevaagd. Het aantal bruggen dat is vernield is onbekend. Op de grote doorvoerwegen naar het noorden, het oosten en het westen zijn maar liefst elf bruggen vernield. De reden van het onbekend aantal doden is, dat vanwege het klimaat mensen altijd snel worden begraven en men niet gewend is de overheid op de hoogte te stellen. Daarnaast is de ramp nog gaande en wordt voortdurend een nieuwe stad of dorp getroffen. Cholera en tyfus liggen op de loer in de vele overstroomde wijken in hoofdstad Lomé.

De Togolese regering heeft de afgelopen jaren zwaar ingezet op het promoten van de haven in hoofdstad Lomé, als doorvoerhaven voor de omringende landen. Dit was de enige grote inkomstenbron van het land. Alle belangrijke wegen in het land zijn onbruikbaar geworden. Het grootste probleem vormt de weg naar het noorden, waar meerdere bruggen zijn verdwenen.
Hierdoor is het transport van voedsel en brandstof naar het noorden onmogelijk geworden. Het feit dat ook de oogsten van komend jaar zijn weggespoeld, maakt dat er een hongersnood dreigt.
De prijs van de maïs is al vertienvoudigd en een dagelijkse portie kost nu al meer dan een gemiddeld dagloon. De prijs van de rijst is verdubbeld. Ook de prijzen van brandstof en cement stijgen iedere dag.

Ghana, Frankrijk, Libië, China en Italië en de West-Afrikaanse Unie zijn het land inmiddels te hulp geschoten. Vanuit de Europese Unie, de media en ook vanuit de Nederlandse regering blijft het akelig stil.

De overstromingen zijn nog aan de gang en de inkomsten zijn weggevallen. De gevolgen van deze ramp zullen nog jaren voelbaar blijven. Het land is minstens tien jaar terug gesmeten in de tijd. En dan moeten we nog maar even niet denken aan wat de regentijd volgend jaar zou kunnen aanrichten, als we dit land niet te hulp schieten.

De Togolezen zetten alles op alles om te redden wat er te redden valt. Ze verdienen onze aandacht en steun. Inmiddels begint in Togo, door een korte pauze tussen de wolkbreuken, de ernst van de gevolgen door te dringen. Door regelmatig contact met de medewerkers van stichting Go Togo ter plaatse en de overheid van Togo houdt de stichting de vinger aan de pols.

U kunt de Togolezen steunen door een gift op rekeningnummer 39.52.14.238, onder vermelding van `watersnood'. Dit is het nummer van de Stichting GoTogo. Op dit moment hebben wij al voor ruim 1.000 euro aan voedselhulp gegeven. Daarnaast proberen wij zaaigoed te bemachtigen, zodat de bevolking volgend seizoen weer te eten heeft.

Het doel van de Stichting GoTogo is de bevordering van de onafhankelijkheid van de lokale bevolking in Togo Afrika. Hierdoor zal zij in staat worden gesteld op coöperatieve basis eigen micro-economische initiatieven te beginnen. Al het ingezamelde geld gaat direct naar het doel. Alle mensen, die zich inzetten voor de stichting op alle niveaus nemen geen financiële vergoeding hiervoor aan. Meer info is te vinden op www.gotogo.org.