Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 12 augustus 2008

Leerzame vleermuisexcursies in Wildrijkbos

Op vrijdag 22 augustus en vrijdag 5 september beiden van 19.30 uur tot 21.30 uur kunt u mee op stap met Landschap Noord-Holland om vleermuizen te spotten. Vrijwel iedereen heeft wel eens een vleermuis gezien,' s avonds in de tuin, op straat of in het park. In de schemering komen ze tevoorschijn om als ware luchtacrobaten achter muggen en motjes aan te jagen. U heeft nu de kans meer over deze fascinerende beestjes te leren.

U kunt meewandelen met de boswachter die u rondleidt in het Wildrijk. Dit bos is niet zo groot, maar wel erg bijzonder en onze excursieleiders weten ontzettend veel over dit terrein. De excursie duurt ongeveer twee uur en is ook geschikt voor kinderen. Een echte aanrader! Vleermuizen zijn heel bijzondere dieren en nemen een belangrijke plaats in de natuur in. Het zijn namelijk de enige vliegende zoogdieren! De wetenschappelijke naam voor de Orde der vleermuizen is Chiroptera, dit betekent "handvleugelig". In de hele wereld zijn bijna 1000 verschillende soorten vleermuizen. Om concurrentie met andere vleermuizen te voorkomen heeft elke vleermuissoort zijn eigen leefgewoonten. Het leven van Nederlandse vleermuizen draait om de wisseling van de seizoenen. In het voorjaar worden jonge vleermuizen geboren. Deze kunnen de hele zomer leren vliegen en jagen op de dan volop aanwezige insecten. In het najaar daalt het insectenaanbod en maken vleermuizen zich klaar voor een winterslaap die duurt van oktober tot maart.

Aanmelden voor de excursie is gewenst en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 0251-362 762. De kosten bedragen ¤ 3,50, Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 2,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 1,50. U vindt de ingang van het Wildrijk op de hoek van de Zeeweg met de Belkmerweg in St. Maartenvlotbrug. Een half uurtje rijden vanaf Alkmaar. Dit dorpje is makkelijk te vinden langs het Noordhollandsch kanaal. Langs de Zeeweg, meteen links, is een parkeerplaats.



Landschap Noord-Holland