Mgr. Van Luyn sdb bij gouden jubileum Bisdom Paramaribo

Op uitnodiging van Mgr. W.A.J.M. de Bekker, Bisschop van Paramaribo, zal Mgr. A.H. van Luyn sdb van 22 tot 26 augustus 2008 aanwezig zijn bij de viering van het vijftigjarig jubileum van het Bisdom Paramaribo. De Bisschop van Rotterdam geeft graag gehoor aan deze uitnodiging. Het bezoek is een tegenbezoek, omdat Mgr. De Bekker zijnerzijds de uitnodiging had aanvaard om deel te nemen aan de viering van het 50-jarig jubileum van het Bisdom Rotterdam in februari 2006.

Bij gelegenheid van dit jubileum zal Mgr. Van Luyn op 22 augustus aanstaande een inleiding houden over de 'Politiek en de Sociale leer van de Kerk'. De tweede spreker die avond is Dr. Victor Scheffers, directeur van Justitia et Pax Nederland. Hij spreekt over 'Politiek en Mensenrechten'.

Naast de Vesper en de Pontificale Hoogmis zal Mgr. Van Luyn ook deelnemen aan de werkbezoeken die in het kader van het jubileum plaatsvinden. Daarbij wordt onder meer het bedevaartsoord Petrus Donders te Batavia en het dorp Jaw Jaw bezocht.

Er bestaat reeds lange tijd een bijzondere band tussen beide bisdommen. Eerder, in 2001, bezocht Bisschop Van Luyn Suriname. Dit bezoek stond destijds in het teken van kennismaking en verdieping. Bisschop Van Luyn wilde de bevolking en de cultuur van Suriname beter leren kennen in verband met de vele migranten uit Suriname in het Bisdom Rotterdam.

Deze band werd nog bijzonder bevestigd toen Mgr. De Bekker op 20 januari 2005 door Mgr. Van Luyn tot Bisschop van Paramaribo werd gewijd. Daarna nam, in de zomer van hetzelfde jaar, Mgr. De Bekker met 75 jongeren uit zijn bisdom deel aan de bootreis van het Bisdom Rotterdam naar de Wereldjongerendagen in Keulen. Links: http://www.bisdomrotterdam.nl