Politie Amsterdam-Amstelland

Politie pakt groep op na diefstallen van bromfietsen / Amsterdam-Noord (22/08/08)

De wijkteamrecherche van het politiebureau Waddenweg heeft vier mannen in de leeftijd van 16 tot 20 jaar aangehouden in verband met de diefstal van enkele tientallen bromfietsen, motoren en buitenboordmotoren. Eén verdachte is nog voortvluchtig. Bij doorzoekingen in de woningen van de verdachten werden veel onderdelen, buitenboordmotoren en een rubberboot aangetroffen.

Beroving

De politie kreeg in Amsterdam-Noord al langere tijd overlast meldingen van jeugd op bromfietsen en crossmotoren die zich bedreigend en intimideren gedroegen. Ook vanuit de aangrenzende politieregio Zaanstad-Waterland kreeg het team aan de Waddenweg signalen dat de jongeren daar actief waren. Op 3 augustus werden vermoedens van het plegen van diefstallen door de groep bewaarheid toen een meisje bijna van haar bromfiets werd beroofd. Op 4 augustus werden twee van de jonge mannen op heterdaad aangehouden met een gestolen bromfiets. Daarna volgden meer aanhoudingen en deed de politie op 12 augustus enkele doorzoekingen in woningen.

Bestelling

Bij de doorzoekingen werden veel bromfietsonderdelen teruggevonden, waaronder motorblokken, wielen, uitlaten en kunststof kappen. Agenten vonden daarnaast enkele buitenboordmotoren en een rubberboot terug.

Uit het onderzoek en uit verklaringen is gebleken dat de verdachten het veelal op bepaalde merken bromfietsen en onderdelen hadden voorzien. Vaak werden diefstallen op bestelling gepleegd en werd ingebroken in schuurtjes en bergingen. De onderdelen werden verkocht en soms ook gedumpt in het water. Andere onderdelen monteerden de verdachten aan hun eigen vervoermiddel om meer snelheid of aanzien te verkrijgen.

Melden

De verdachten hebben al een flink aantal zaken bekend en het onderzoek gaat, in samenwerking met de politie Zaanstreek-Waterland, nog even door. De jonge mannen, van wie er nog drie vastzitten, opereerden in wisselende samenstelling en konden eerst ongehinderd hun gang gaan. De vermoedens van diefstal waren namelijk niet direct te bewijzen. De politie had vooral te weinig concrete meldingen vermoedelijke uit angst voor het intimiderende gedrag van de groep. Rinse van der Bij van de recherche kan daar kort over zijn: "Mensen mogen altijd anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Wij krijgen die meldingen op ons bureau en kunnen er dan onderzoek naar doen. Een gesprek met de buurtregisseur kan ons ook verder helpen zodat wij verdachten sneller aan kunnen pakken. Melders hoeven in deze gevallen niet zomaar bang te zijn voor represailles van verdachten."