Partij van de Arbeid

Den Haag, 22 augustus 2008

Vragen van de leden Vos, Depla en Tang (allen PvdA) aan de minister van Financien en de minister van Wonen, Wijken en Integratie

over het onderzoek van NHP 'Subprimecrisis in Nederland'.


* Bent u bekend met het onderzoek van de Nationale Hypotheekpas over een subprimecrisis in Nederland?{1}


* Deelt u de conclusie van de onderzoekers dat door ruimhartige verstrekking van hypotheken en het aflopen van de rentevaste periodes duizenden gezinnen in de problemen kunnen raken vanaf 2009?


* Kan het zijn dat deze gezinnen met name starters op de woningmarkt betreffen? Zo ja, wilt u dit onderzoek ook betrekken bij het kaart brengen van de positie van starters op de woningmarkt, zoals bij de Voorjaarsnota aan de PvdA-fractie is toegezegd?


* Is er volgens u sprake geweest van onverantwoord gedrag van de banken in het licht van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen?


* Indien er sprake is geweest van onverantwoord gedrag van de banken bij het verstrekken van hypotheken, bent u het dan met de PvdA eens dat banken de verantwoordelijkheid hebben om consumenten die de rentelasten niet meer kunnen dragen tegemoet te komen?


* Bent u bereid om de banken te verzoeken coulanceregelingen te treffen voor de gezinnen die getroffen worden door de verhoging van de rente?

{1} Lijesen, P.G., SUB-PRIME HYPOTHEKEN IN NEDERLAND, NHP, augustus 2008