CBS

Industriemonitor

Vrijdag 22 augustus 2008 15:00

Industriebeeld: producenten positiever

De stemming onder de ondernemers in de industrie is in augustus verbeterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op 4,9. In juli stond de indicator op 2,4.

De industrie behaalde in juni 9 procent meer omzet dan in juni vorig jaar. In mei was de omzet 6 procent hoger, echter met een werkdag minder. De omzettoename in juni is, evenals die in mei, geheel toe te schrijven aan de hoge afzetprijzen. De afzet was dan ook in beide maanden lager dan in dezelfde maand van 2007.

De gemiddelde dagproductie was in juni 1,2 procent groter dan in juni 2007. In mei was de toename van de productie even groot.

In het tweede kwartaal van 2008 kwam de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder uit op 2,0 procent.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Ondernemers positiever over toekomstige productie

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

Ondernemers in de industrie waren in augustus optimistisch over de verwachte productie, terwijl ze in juli nog pessimistisch waren. Deze omslag zorgde voor de stijging van het producentenvertrouwen. Zowel de opinie over de voorraad gereed product als het oordeel over de orderpositie verslechterde van juli op augustus licht. Beide deelindicatoren bleven wel positief.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de orderontvangsten zijn toegenomen was in augustus nagenoeg gelijk aan het aantal dat een afname zag. De index orderpositie (de orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) nam iets af. Met 115,3 blijft de index echter hoog.

Meer omzet door hoge afzetprijzen

Op de binnenlandse markt werd in juni 12 procent meer omgezet, in het buitenland bijna 7 procent. De aardolie- chemische, rubber- en kunststofindustrie realiseerde met 18 procent de grootste toename van de omzet. Dit had te maken met de recordprijzen die voor een vat ruwe olie betaald werden. Ook de voedings- en genotmiddelenindustrie en de metaalindustrie boekten meer omzet. De omzet van de overige branches was daarentegen lager dan in juni 2007.

Grotere productie

Zowel de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie, de hout- en bouwmaterialenindustrie, de metaalindustrie als de papier- en grafische industrie produceerden meer dan een jaar eerder. Daarentegen leverden de overige branches minder productie dan in juni 2007.

Groei bruto toegevoegde waarde industrie neemt toe

In het tweede kwartaal van 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 2,0 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2007. In het eerste kwartaal van 2008 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde van de Nederlandse industrie nog met 1,5 procent. Over heel 2007 kwam de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde in de industrie uit op 3,2 procent. De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal van 2008 met 2,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2008 groeide de Nederlandse economie nog met 3,3 procent. De delfstoffenwinning leverde in het tweede kwartaal van 2008 opnieuw een belangrijke bijdrage aan de economische groei. Zowel in het binnenland als in het buitenland werd veel meer aardgas afgezet. In alle andere bedrijfstakken was de groei van de productie minder dan gemiddeld in 2007. Bij de commerciële dienstverleners was de groeivertraging het sterkst, vooral bij de uitzendbureaus, de detail- en groothandel en de horeca. In de bouw was de groeivertraging minder scherp. Over heel 2007 groeide de Nederlandse economie met 3,5 procent.