Time : 16:43:51
Date : 22 August 2008
Sender Name: pharma.be

Overheid controleert prijswijzigingen OTC-geneesmiddelen

Onlangs werd weer partiële informatie verspreid in verband met prijsverschillen van vrij verkrijgbare geneesmiddelen (OTC) tussen België en Nederland, na prijsverhoging van enkele OTC-geneesmiddelen in België.

In België worden de prijzen van 0TC-geneesmiddelen bepaald door het Ministerie van Economische Zaken. Zij steunen op een objectief dossier, dat rekening houdt met de kosten van de bedrijven en met de prijzen in de ons omringende landen met een vergelijkbare levenstandaard. In Nederland en de meeste Europese lidstaten worden de prijzen van OTC-geneesmiddelen bepaald door de markt. Om die reden kunnen prijsverschillen voorkomen. De OTC-markten zijn bijzonder concurrentieel vanwege een breed aanbod, zodat consumenten keuzevrijheid hebben. Een vergelijking op een breed staal van de 100 meest gebruikte OTC's wijst uit dat de Belgische prijzen zich op een vergelijkbaar niveau bevinden als deze in andere Europese landen. Maar uitzonderingen kunnen steeds geïsoleerd worden gepresenteerd. De prijzen van de meest verkochte voorschriftplichtige geneesmiddelen liggen in ons land 8 tot 32 % lager dan in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Engeland.

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen dragen aanzienlijk bij tot onze gezondheidszorg. De autoriteiten kennen daarom terecht de aflevering uitsluitend toe aan de apothekers. De overheden wensen dat dit voorbehouden blijft aan de apothekers omdat hun adviesverlening aan de patiënt het goed gebruik van de geneesmiddelen bevordert. Dankzij ons huidig distributiecircuit, via apotheken en ziekenhuizen, is de veiligheid en de kwaliteit van de geneesmiddelen in ons land verzekerd.

Met die stellingname antwoorden de overheden op de terugkerende campagne van grootdistributieketens die pogen in hun handelszaken geneesmiddelen te koop aan te bieden volgens het systeem van het lokvogelprocedé. Daarbij wordt een bepaald product in prijs gebradeerd, teneinde zoveel mogelijk potentiële consumenten in de winkel te krijgen. Uit volksgezondheidsoogpunt achten onze autoriteiten het terecht niet wenselijk dat daartoe geneesmiddelen zouden worden misbruikt. Het is treffend dat de campagne van die grote distributieketens recurrent start met zeer selectieve prijsinformatie.

Voor meer info:
Leo Neels, Algemeen directeur pharma.be, 0495 50 40 60 of ln@pharma.be

Wat is pharma.be?
pharma.be, de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie, groepeert momenteel 150 farmaceutische ondernemingen met een vestiging in België. Als volwaardige partner van artsen, apothekers, ziekenhuizen, overheden en andere betrokkenen heeft zij als missie de bevordering van betere gezondheidszorg door therapeutische innovatie in het domein van de geneesmiddelen voor humaan gebruik. Topprioriteit is dan ook dat de patiënt zo snel mogelijk kan beschikken over de "geneesmiddelen van morgen", die voortkomen uit Onderzoek en Ontwikkeling.

URL: http://www.pharma.be