Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ­ MELKWEG AMSTERDAM

VICTOR BAILEY GROUP

Legendarische jazz 'n fusion bassist komt met band naar de Melkweg

Melkweg · zondag 12 oktober · 21.00 uur · 20,00 + lidm.
· · ·

Voor de geaarde fusionliefhebbers is Victor Bailey een grootheid. En niet voor niks, want de Amerikaan geld al decennia lang één van de allerbeste basgitaristen. Als negentienjarig ventje had Bailey de ondankbare taak om de innovatieve bassist Jaco Pretorius in de legendarische jazz 'n fusion band Weather Report te vervangen. Niettemin slaagde hij daar glansrijk in en werd als snel tot de beste bassisten ter wereld beschouwd.
Ondertussen heeft hij op niet minder dan een slordige duizend platen meegespeeld, waaronder bij uiteenlopende grootheden als Sonny Rollins, Mary J. Blige en Madonna. Het laatste album `That's Right' dateert alweer uit 2001. Volgens Bailey zelf werkt hij momenteel aan zijn beste cd ooit. Of hij met vanavond nieuw materiaal op de proppen komt: niemand weet het. Maar dat hij samen met zijn supergroep en dikke baslijnen het publiek zal laten grooven vanavond is wel duidelijk!
Weather Report werd in de jaren `80 als de supergroep in het genre beschouwd. Met een improvisatie van jazz, rock, funk, latin en wereldmuziekritmes definieerde de band het jazz-rock genre. Het album `Heavy Weather' geld als een absolute klassieker, waaruit de megahit `Birdland' uit voortkwam die een regelrechte jazzstandaard is geworden. Baileys bezetenheid van muziek en zijn feilloze instrumentbeheersing hebben hem tot één van de meest gevraagde bassisten ter wereld gemaakt. Maar hij zette zŽn talent met name in tijdens talloze samenwerkingen. Onder andere fenomenale drummers als Omar Hakim en Dennis Chambers maakten gebruik van zijn diensten. Maar ook baste hij bij jazz legendes als Sonny Rollins en grootheden uit de popwereld als Mary J. Blige en Madonna. Ondertussen is het al zeven jaar geleden dat zijn laatste plaat `That's Right' uitkwam. Tezamen met zijn andere twee solo cd's `Bottom's Up' en `Low Blow' een regelrechte klassieker. De man is volgens eigen zeggen bezig aan een opvolger. Een exacte datum kan hij nog niet noemen, maar dat de grootheid vandaag in de Oude Zaal van de Melkweg staat belooft veel goeds. Maar het maakt ook niet uit, want of Bailey jazz, rock, fusion, bop, oud materiaal of nieuw groovepower speelt, het moét goed klinken. En als hij met zŽn eigen groep op stap is, is dat niets minder dan een keiharde garantie!
Line up: Victor Bailey, bass / Casey Benjamin, sax / Peter Horvath, keyboards / Poogie Bell, drums