Algemene Onderwijsbond
Onderwerpen AOb Onderwijsblad nummer 14

Goede cijfers kunnen geld opleveren
In de Verenigde Staten geven steeds meer scholen goed presterende leerlingen beloningen in de vorm van cadeautjes of geld. De Stanford Universiteit oordeelt na onderzoek positief over deze aanpak: prestaties en gedrag gaan erop vooruit. Nederlandse pedagogen lopen nog niet warm voor dit systeem en Duitsland voert de cijfers voor gedrag, vlijt en samenwerking weer in. Hoe prikkelen we de jeugd?

Nederland springt slordig om met onderwijs
"Terwijl de wereld om ons heen steeds ingewikkelder wordt, is er gedacht dat het op school allemaal wel wat simpeler, economischer en efficiënter kon." Sinds mei is Robbert Dijkgraaf het gezicht van de beste Nederlandse wetenschappers, verenigd in de KNAW. De nieuwe president beschouwt de staat van het onderwijs. Dijkgraaf is niet heel optimistisch: "Als we onze investeringen in kennis op hetzelfde niveau zouden willen brengen als de Scandinavische landen dan moeten er vele miljarden bij." Dijkgraafs remedie is simpel: de kiezers moeten van hun politici eisen onderwijs op 1 te zetten.

Leegloop bij technische lerarenopleiding Zwolle
Het lijkt goed te gaan met de lerarenopleiding voor docenten in het voortgezet onderwijs. In Zwolle herkennen ze dat beeld nog niet. De Windesheim-studenten die een lerarenopleiding 'technische vakken' volgen hebben steeds minder medestudenten. Van de studenten die wel de opleiding volgen gaat een groot gedeelte ook nog eens niet het onderwijs in.

De zomer van de zwakke school
In de zomermaanden ligt het onderwijsnieuws behoorlijk op zijn gat. Dit jaar echter niet als het om zwakke scholen gaat. Wethouder Geluk van Rotterdam bond de strijd aan met een zeer zwakke islamitische school, de Volkskrant waarschuwde namens de Inspectie voor het aantal rekenzwakke scholen en de zwakke scholen zelf becijferden lang niet allemaal zwak te zijn. Zo'n beeld blijft hangen en dreigt het imago van het onderwijs te beïnvloeden. Zwakke scholen, zwak beleid?
Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht

Noot voor de pers:
U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.

Algemene Onderwijsbond