Ingezonden persbericht


Persbericht Nijmegen, 19 maart 2008

'Want meer nog dan van het rijk zijn als zodanig houden zij ervan door anderen te worden gefeliciteerd met hun rijkdom.' Lucianus (2de eeuw)

Nieuwe internationale toptentoonstelling met kunstschatten uit Napels

'Luxe en decadentie.

Leven aan de Romeinse goudkust'

23 augustus 2008 t/m 4 januari 2009

Van 23 augustus 2008 t/m 4 januari 2009 is er een nieuwe toptentoonstelling in Museum Het Valkhof: 'Luxe en decadentie. Leven aan de Romeinse goudkust'. De expositie biedt een inkijkje in het leven van de Romeinse 'Quote 100', de kleine groep superrijken die 2000 jaar geleden in immense villa's woonden aan de Golf van Napels. Bezittingen van die elite, pronkstukken uit het Nationaal Archeologisch Museum in Napels, worden voor het eerst buiten Italië getoond: muurschilderingen, beelden van brons en marmer en sieraden. Ook zijn er 3-D animaties van villa's en tuinen te zien.

Net als tegenwoordig bestond er in de Oudheid kritiek op het decadente leven van de superrijken. In de expositie wordt dan ook aandacht besteed aan deze vaak bijtende kritiek van de antieke auteurs op het luxe leven van de Romeinse jetset, dat zich steeds meer op status richtte en steeds minder vasthield aan de traditionele Romeinse waarden.

De expositie kwam tot stand dankzij het Museo Archeologico Nazionale in Napels en de Soprintendenza Archeologica van Pompeii. Het is het resultaat van een internationaal samenwerkingsverband tussen het LWL-Römermuseum in Haltern am See (Kreis Recklinghausen), het Focke-Museum in Bremen, de Archäologische Staatssammlung in München en Museum Het Valkhof in Nijmegen. Zij hebben ook bij 'De laatste uren van Herculaneum' succesvol samengewerkt. Het museum ontving toen een recordaantal van 121.290 bezoekers. Bij 'Luxe en decadentie' verwacht Museum Het Valkhof minimaal 75.000 bezoekers te ontvangen.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl

Open in de periode 23 augustus 2008 t/m 4 januari 2009: dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur

Zaterdag, zondag en feestdagen: 11-17 uur Gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari

Einde persbericht