Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 31 juli 2008

Grachtenfestival première:
geblesseerde saxofonist Ties Mellema zoekt grenzen op in linkshandig programma On the Other Hand

Saxofonist Ties Mellema, winnaar van de Grachtenfestivalprijs 2007, liep vier maanden geleden een ernstige verwonding aan zijn rechterhand op. 'Normaal' saxofoon spelen is voorlopig onmogelijk. Om toch te kunnen spelen, heeft hij verschillende componisten gevraagd om werken voor één hand te schrijven. Het resultaat is het programma On the Other Hand dat tijdens het Grachtenfestival in première gaat op zaterdag 23 augustus om 20.00 uur in de Amsterdam Blue Note, de jazz/popzaal van het nieuwe Conservatorium van Amsterdam (Oosterdokskade 151).

De volgende componisten hebben speciaal voor Mellema een compositie geschreven: Alexander Comitas, David Dramm, Willem Breuker, Wijnand Van Klaveren, Hans Eijsackers, Martin Fondse, Ton de Kruyf, Daan Manneke, Jurgen Van Loenhout, Anner Bijlsma en Guillermo Lago. Voor dit unieke programma heeft de geblesseerde saxofonist ook bestaande muziek gevonden met slechts een paar noten in de melodie. Zoals een Ave Maria van Rossini op twee noten en een lied van Cornelius op één noot. Mellema wordt in On the Other Hand begeleid door pianist Hans Eijsackers.

"Ik had verwacht dat de meeste componisten langzame en lyrische stukken zouden schrijven, maar dat blijkt geenszins het geval! Het lijkt wel alsof ze mij de grenzen van wat ik nu kan, willen laten opzoeken. Ik vind het ook interessant dat de componisten zich hebben moeten beperken in hun notenmateriaal. Ze zijn -door wat alternatieve grepen- beperkt in de dynamiek, dat levert heel typisch werk op!", aldus Mellema.

Het Grachtenfestival vindt plaats van 16 tot en met 24 augustus 2008. Het complete festivalprogramma is te vinden op www.grachtenfestival.nl in een interactief programmaboek.

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam en aan de IJ-oevers de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd. Deze locaties onderscheiden zich door bijzondere of monumentale architectuur en cultuurhistorische waarde.

Hoofdsponsors van het Grachtenfestival zijn Schiphol Group en ING, hoofdsubsidiënt is de Gemeente Amsterdam. Het Grachtenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Ymere en Vesteda.

Mediapartner van het festival is HDC Media.

Voor meer informatie en interviewaanvragen:

De MediaVilla | 020 7176215 / 06 10393836 (buiten kantooruren) | www.demediavilla.nl

Jolanda Koopman | jolanda.koopman@demediavilla.nl

Leonie Kruisinga | leonie.kruisinga@demediavilla.nl

Voor meer informatie over Ties Mellema zie www.tiesmellema.nl


---- --