Gemeente Alkmaar


Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Alkmaar, Milieudienst Regio Alkmaar en Besseling Installatie

Alkmaar, 15 augustus 2008

Opnieuw forse subsidie op zonneboilers en -panelen

Alweer voor de vijfde keer organiseert de gemeente Alkmaar samen met de gemeenten vallend onder de Milieudienst Regio Alkmaar (MRA) en Besseling Installatie 'Actie Zonnesteek'. De actie gaat zaterdag 23 augustus 2008, tijdens de energiemarkt, van start. Met een forse subsidie kunnen zonneboilers en zonnepanelen worden aangeschaft.

De gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Schermer en Graft- De Rijp hebben samen met de provincie Noord Holland een klimaatovereenkomst getekend om duurzame energie te stimuleren. Dit houdt in dat er ¤ 575,- subsidie gegeven wordt voor een zonneboiler en ¤ 1,- per Wattpiek voor zonnepanelen. De gemeente Alkmaar doet hier zelfs nog een schepje bovenop en geeft op zonnepanelen tweeënhalf keer zoveel subsidie. Dat betekent voor een 'gemiddeld' zonnepanelensysteem van 550 Wattpiek, met een aanschafwaarde van ongeveer ¤ 3.100,-, een bedrag van ¤ 1.375,- subsidie!

Wethouder Simon Binnendijk: 'De prijs van energie voor huishoudens is sinds 2000 met 75% gestegen en niemand weet waar het eindigt. Dat moet al genoeg motivatie zijn om over te schakelen op duurzame energie. De scherpe aanbieding van de gemeente Alkmaar zal alleen nog meer mensen over de streep trekken. Zo kunnen we met elkaar een bijdrage leveren aan een beter milieu.'

Beperkt aantal subsidies
Het subsidiebudget is beperkt. Zo is er binnen Alkmaar ruimte voor 50 zonne-energiesystemen, de gemeenten Heiloo, Bergen, Castricum, Schermer en Graft-De Rijp zitten daar iets onder. Inwoners kunnen zich tijdens de energiemarkt op 23 augustus 2008 inschrijven op de aanbiedingen.

Energiemarkt

'Actie Zonnesteek' begint zaterdag 23 augustus 2008 op de Energiemarkt bij Besseling Installatie, Havinghastraat 22 in Alkmaar. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn geïnteresseerden daar welkom om in te tekenen. In de laatste week van augustus verschijnt de Energiekrant van Besseling Installatie waarin de hele actie nog eens duidelijk wordt uitgelegd. Deze krant wordt huis aan huis verspreid en is terug te vinden op www.alkmaar.nl.

Zonne-energie

De zon levert voor Nederland zo'n zestig keer de totale energiebehoefte. Maar deze energie wordt nog onvoldoende benut. Elk jaar blijkt weer uit de enorme belangstelling dat zonne-energie erg leeft onder de bevolking, en terecht. Niet alleen helpen zonne-energiesystemen mee de CO2 uitstoot te verminderen, zij helpen ook de steeds stijgende energielasten te drukken. Gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Schermer en Graft- De Rijp stimuleren graag duurzame energie. 'Actie Zonnesteek' brengt duurzame energie onder de aandacht en zorgt ervoor dat de investering nog sneller wordt terugverdiend.

Met vriendelijke groet,

Chantal Kolleman

Medior Communicatieadviseur

Gemeente Alkmaar

T 072 - 548 8986

www.alkmaar.nl

aanwezig op: ma-di-wo-do-vr