Gemeente Bergen

Persbericht

Datum 15 augustus 2008
Plaats Nieuw Bergen

Fietstocht verbindt twee gemeenten

Toerclub TWC Noord-Limburg fietst van Bergen naar Bergen

Wat ontstond als een spontaan idee groeit op 23 augustus aanstaande uit tot een heuse toerwielertocht van Bergen Noord-Holland, naar Bergen Limburg. En als het aan Wim Graat ligt, voorzitter van de toerafdeling van TWC Noord-Limburg, wordt deze tocht een jaarlijks festijn waarbij de renners voortaan fietsen voor het goede doel.

Twintig Limburgse renners reizen zaterdagmorgen 23 augustus in alle vroegte af van Bergen Limburg naar Bergen Noord-Holland. Daar worden zij opgewacht door enkele fietscollega's uit het noorden om vanaf het strand bij Bergen aan Zee de tocht zuidwaarts te maken. Nadat wethouder Jan Mesu (Sport) uit het Noord-Hollandse Bergen samen met wethouder Frans Pekema (vervangend wethouder Sportzaken) uit het Limburgse Bergen de groep heeft uitgezwaaid, starten de renners rond 08.30 uur hun tocht. Na 53 kilometer in de benen nemen de collega's tijdens een koffiepauze in Enkhuizen afscheid van elkaar. De Limburgse renners trekken vanaf dat punt verder over de brug richting Lelystad. Vanaf Putten worden zij wederom begeleid door een toerclub uit Harderwijk die de fanatiekelingen tot aan Voorst brengt. Het laatste stuk tot aan Nieuw Bergen leggen de renners vervolgens alleen af. Rond 19.00 uur verwachten zij te arriveren bij Den Asseldonk waar de inmiddels teruggereisde - wethouder Frans Pekema de fietsers ontvangt.

"Onze toerclub bestaat al sinds 1956 en is na jaren van achteruitgang sinds 2002 weer erg actief," aldus Wim Graat. "We willen een aantrekkelijke club zijn voor iedere renner, zowel jong als oud en voor wedstrijdrijders en recreanten. Daarom organiseren we leuke tochten die meer zijn dan het geijkte rondje rond de kerk."

Het initiatief werd ook enthousiast opgepakt door de beide gemeenten Bergen. "Het is een mooie tocht in een zeer afwisselend landschap die gemeenten tot elkaar brengt van Noordwest tot aan Zuidoost. Leuk, toch?" zegt wethouder Frans Pekema uit het Limburgse. "Het is niet de eerste keer dat een vereniging uit onze gemeente de gemeente Bergen (NH) opzoekt. In 2006 en 2007 hebben de zangkoren Sonoor (Bergen L) en de Sea Sight Singers (Bergen NH) een gezamenlijk optreden verzorgt in respectievelijk Noord-Holland en Limburg. Dergelijke initiatieven zorgen ervoor dat we letterlijk verbonden worden. En natuurlijk hopen we dat deze tocht zijn vervolg krijgt. Op toeristisch gebied timmeren we hard aan de weg en een bijzondere tocht als deze zien wij in ieder geval helemaal zitten!" Zijn collega in het Noord-Hollandse is al net zo enthousiast. Wethouder Jan Mesu: "Als sportieve inwoners uit een gemeente met dezelfde naam willen starten in Bergen aan Zee, dan vind ik dat ik als wethouder Sport op z'n minst aanwezig moet zijn bij het vertrek. Het is een leuk initiatief, dat zeker een vervolg verdient. Een groep fietsers uit Bergen NH kan een volgende keer bijvoorbeeld gelijktijdig starten in Bergen Limburg. Onderweg zou dan een ontmoeting kunnen worden georganiseerd. Zo zijn er vast nog wel meer leuke initiatieven te ontwikkelen!".