NEN


Normcommissie rubber kijkt naar Europa

vrijdag 22 augustus 2008, 10:31

De nationale normcommissie voor rubber heeft onlangs vergaderd. Op deze vergadering is gediscussieerd over een verruiming van het werkgebied van de commissie. Op dit moment wordt het werk van de internationale commissie ISO/TC 45 voor rubber gevolgd. Hier komen diverse onderwerpen aan bod waaronder grondstoffen voor rubber, mengmethoden en diverse analysetechnieken. Ook producten van rubber zoals handschoenen, vallen onder deze commissie. Diverse deelnemers uit de nationale commissie zijn actief betrokken bij het internationale werk, en schrijven mee aan verscheidene normen. Op de vergadering werd door hen verslag gedaan van de vorderingen, zodat alle leden geïnformeerd werden.

De commissie heeft besloten om voortaan ook aandacht te besteden aan Europese normen. Het gaat om normen voor producten waarin rubber een belangrijke rol speelt. Voorbeelden van dit soort normen zijn NEN-EN 549 "Rubber voor afdichtingen en membranen voor gasverbruikstoestellen en gasapparatuur" en NEN-EN 1337-3 "Opleggingen voor bouwkundige en civieltechnische toepassingen - Deel 3: opleggingen van elastomeren". Deze norm voor opleggingen geeft invulling aan de Europese Richtlijn Bouwproducten. Door het volgen van de norm kan de producent voldoen aan de eisen uit deze Richtlijn. Juist voor rubberverwerkers zijn dit soort normen dus van groot belang.

De komende weken zullen gebruikt worden om te inventariseren welke normen relevant zijn, en hoe deze gevolgd zullen gaan worden. Actief door middel van directe deelname of passief door middel van het volgen van de ontwikkelingen op afstand.

Wilt u meer weten over deze ontwikkelingen in de normcommissie rubber, dan kunt u contact opnemen met Abdoelah Achatibi, tel. (015) 2 690 235, e-mail abdoelah.achatibi@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 549:1995 en (Norm) NEN-EN 1337-3:2005 en (Norm) Nieuwsbrief Energie (Publicatie) NEN Chemiemail (Publicatie)