NEN


Verwerken van constructiestaal zonder kwaliteitsverlies

vrijdag 22 augustus 2008, 10:31

NEN publiceert een nieuwe Europese praktijkrichtlijn voor het vormen van constructiestaal bij de verwerking. De NPR/CEN-TR 10347 is bedoeld voor verwerkers, inkopers en producenten van constructiestaal. De richtlijn bevat concreet advies hoe verschillende staalsoorten gevormd kunnen worden met behoud van mechanische eigenschappen.

Staalproducenten brengen steeds nieuwe staalsoorten op de markt. Een zorgvuldig gekozen combinatie van vervorming en warmtebehandelingen zorgt voor optimale eigenschappen. Tijdens de verwerking kunnen deze eigenschappen echter weer verslechteren. Vervorming of verhitting kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de sterkte en taaiheid van het staal. De nieuwe praktijkrichtlijn beschrijft daarom hoe het staal bewerkt kan worden zonder kwaliteitsverlies.

De richtlijn behandelt drie technieken: warmvervormen, koudvervormen en verhitting tijdens vlamrechten. De geschiktheid van de verschillende soorten constructiestaal wordt besproken en de risico's van de bewerking worden geschetst. Daarnaast wordt duidelijk advies gegeven over de toelaatbare temperaturen en de wijze van verhitting en afkoeling. De richtlijn gaat ook in op de vraag of een extra warmtebehandeling na de bewerking nodig is, en hoe deze uitgevoerd zou moeten worden.

Informatie
Voor meer informatie over deze praktijkrichtlijn kunt u contact opnemen met Abdoelah Achatibi, telefoon (015) 2 690 235, e-mail abdoelah.achatibi@nen.nl