Forum


23 augustus 2008
wijkdag

Landelijke Molukse Wijkdag: De vensters open

Kennismaking met projecten in de Molukse wijken

molukse wijkdag Op zaterdag 23 augustus 2008 wordt er in de Americahal in Apeldoorn een Landelijke Molukse Wijkdag georganiseerd. Molukse (wijk)organisaties, wijkbewoners en beroepskrachten die in hun werk met Molukkers te maken hebben, worden uitgenodigd om 's middags met elkaar van gedachten te wisselen of elkaar te informeren over de situatie in hun wijk. De avond is een feestelijke gebeurtenis met dans en muziek.

De vensters open
In de politiek wordt momenteel veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van wijken. Wijken waar mensen prettig wonen en kansen hebben; wijken die deel uit maken van de omringende omgeving. Ook van Molukse wijken wordt verwacht dat ze zich zodanig zullen ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld door meer naar buiten te treden en meer kennis te nemen van ontwikkelingen buiten de Molukse wijk. Maar dat betekent ook dat je als wijkgemeenschap open moet staan voor `buitenstaanders' die mee willen kijken hoe je wijk zich ontwikkelt. Zo zetten Molukse wijken bij wijze van spreken `de vensters open'. Zonder de vrees dat buitenstaanders naar `binnen' kijken en met de mogelijkheid dat van `binnen' meer naar `buiten' wordt gekeken. Op deze manier vergroten Molukse wijken die toch vitale gemeenschappen herbergen, hun leefbaarheid, zelfredzaamheid en weerbaarheid.

Initiatief
Het initiatief voor de Landelijke Molukse Wijkdag is genomen door de Landelijke Werkgroep Onderwijs Molukkers. Daarin zitten een aantal landelijke (Molukse) instellingen zoals het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers (LSEM), Muhabbat, Museum Maluku, FORUM en een aantal provinciale of regionale instellingen zoals Palet (Noord-Brabant), Stichting Meander (Zuid-Holland), STAMM CMO (Drenthe), Osmose (Gelderland). Deze instellingen hebben ervaring en deskundigheid ontwikkeld op terreinen als onderwijs, arbeidsmarkt, huisvesting, ouderenzorg en zij streven naar een samenhang op deze terreinen bij de wijkontwikkeling.

Programma
De Wijkdag heeft een middag- en avondprogramma. In het middagprogramma dat duurt van 12.00 - 18.00 uur ligt de aandacht op het uitwisselen van informatie. De grote zaal zal worden ingericht als `Kennisplein'. Op dat plein staat een podium waar algemene inleidingen gehouden zullen worden. In de vier hoeken van het plein zijn ruimtes ingericht waar men dieper op onderdelen van een inleiding in kan gaan. Op het `Kennisplein' zullen ook informatiestands staan van (Molukse) instellingen die op een of andere manier actief (kunnen) zijn op het terrein van wijkontwikkeling. De eerste verdieping is de `Werkplaats' waar in vier lokalen presentaties en workshops gehouden zullen worden. Bezoekers kunnen kennisnemen van cursussen en trainingen op het gebied van onder andere onderwijs, educatie en ouderenzorg. Ook worden er projecten gepresenteerd op het gebied van huisvesting en van wijkontwikkeling.

Het avondprogramma is van 19.00-23.00 uur in de grote zaal. Deze `Maluku Night' wordt een mix van de Moluccan Moods-avonden in de jaren tachtig van de vorige eeuw in Amsterdam en de Pasar Malam Maluku in Rijswijk in de jaren negentig. De avond wordt gevuld met optredens van beginnende, jubilerende en bekende en minder bekende muzikanten en muziekgroepen uit de Molukse samenleving.

Datum en plaats
zaterdag 23 augustus 2008
Americahal
Laan van Erica 50
7302 HK Apeldoorn

Aanmelding en informatie
Dhr. Otjep Rahantoknam
Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers,
tel.: 030-2333900
e-mail: o.rahantoknam@lsem.nl

Meer informatie
Meer informatie op de website van het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers
www.lsem.nl >

Panna Maluku toernooi
panna maluku
Onderdeel van de Molukse wijkdag is het Pann Maluku toernooi. Panna is een vorm van straatvoetbal die populair is onder Molukse jongeren. Meer informatie op www.bkml.nl.

Activiteiten FORUM
In 2005 en 2006 heeft FORUM een quickscan gehouden onder de Molukse wijken. FORUM maakt zich zorgen over de kwaliteit van de leefomgeving en vindt dat er naast de 40 wijkenaanpak ook aandacht moet zijn voor de huisvestingsproblematiek van bijzondere groepen, met name woonwagenbewoners, Roma, Sinti en Molukkers. De landelijke wijkdag is een geschikte gelegenheid om de ontwikkelingen binnen Molukse wijken en buurten, goede voorbeelden van bewonersinitiatieven en
-partcipatie, te presenteren.

Contactpersoon FORUM
Rein Sohilait
e-mail: r.sohilait@forum.nl