Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Open dag voor publiek bij scheepsopgraving op zaterdag 23 augustus

Zaterdag 23 augustus, 11.00 - 15.00 uur, Marknesserweg 13 te Emmeloord

Momenteel vindt in Emmeloord een verkennende opgraving plaats van een scheepswrak uit de veertiende eeuw: het zogenaamde "Moddermanschip".

Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat voor de allereerste keer een scheepswrak in de Noordoostpolder werd opgegraven en gedocumenteerd. Pieter Jan Modderman, als archeoloog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg van de regering in ballingschap opdracht het wrak op te graven. Hij trof een scheepje uit de middeleeuwen aan.

Midscheeps bevond zich een lading bakstenen en in het achterschip werden enkele gebruiksvoorwerpen gevonden, zoals een ijzeren bijl, een ijzeren vuurtang, een steengoed kruik, twee bronzen Spaanse potten, een roodkoperen pan en een fragment van het bovenleer van een schoen. Omdat het oorlog was, ontbraken de materialen om het schip te kunnen conserveren. Daarom is het wrak ingepakt en naast de vindplaats weer begraven, onder de grondwaterspiegel. Dit is een nog steeds gebruikte methode, omdat het scheepshout dan door water omgeven is en minder snel vergaat. Helaas werd net niet precies genoeg opgetekend waar het is herbegraven. Na enkele mislukte pogingen, is het echter in 2006 weer teruggevonden.

Nu wordt dit vaartuig dus voor de tweede keer onderzocht. Deze keer werken studenten uit Leiden en Groningen mee. Waarschijnlijk gaat het om een middeleeuwse kogge. Wetenschappers zouden dit graag zeker willen weten, want het zou dan om de allereerste in Europa aangetroffen kogge gaan!

Zaterdag 23 augustus: OPEN DAG

Geïnteresseerden kunnen zaterdag 23 augustus van 11.00 - 15.00 uur een kijkje komen nemen. De locatie is aan de Marknesserweg 13 te Emmeloord. Dit is aan de weg tussen Emmeloord en Marknesse. Om er te komen wordt gebruik gemaakt van een kavelpad dat naast het erf van de boerderij op nr. 13 ligt.

Bezoekers worden nadrukkelijk verzocht alleen dit pad te volgen, zodat het erf van nr. 13 niet wordt betreden en de bewoners niet worden gestoord. Het schip bevindt zich in drassig gebied. Wij adviseren daarom geschikt schoeisel ....

Marknesserweg 13 te Emmeloord. Klik op de foto voor een groter formaat.

Marknesserweg 13 te Emmeloord. Klik op de foto voor een groter formaat.

Scheepsmodel

Om meer te weten te komen over de bouw en het type van het schip, is indertijd aan de hand van de getekende wrakdelen en alle losgeslagen delen die zich in en buiten het schip bevonden, een model gebouwd. Het is één van de oudste archeologische scheepsmodellen van Nederland. U kunt het model (en enkele van de bij het wrak gevonden voorwerpen) zien in het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot bij RACM Lelystad (toegang via de Bataviawerf, zie bataviastadmusea.nl) .

Fieldschool

Deze opgraving betreft het eerste scheepsarcheologische onderzoek dat wordt uitgevoerd door studenten in het kader van de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF). Het onderzoek wordt geleid door Prof.dr. A.F.L. van Holk die per 1 juni is aangesteld als bijzonder hoogleraar scheepsarcheologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Deze bijzondere leerstoel is mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen De Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land, de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland.