Persbericht, Leeuwarden, 29 juli 2008

Student koppelt gratis aan groen met uniek ruil-evenement

"Ruilerij": ruilen met een groen randje

Leeuwarden - Studenten hebben zelden geld maar wel van alles nodig. Je kunt er een probleem van maken of een uitdaging. Kies je voor het laatste en beschik je over een kritische en creatieve geest, dan kan een idee ontstaan als de "Ruilerij." De eerste Ruilerij wordt georganiseerd door Joeri Schouten op 23 augustus in het oude Emmaus-pakhuis Hartelust van 12.00 tot 17.00 uur. Een volgende Ruilerij organiseert u misschien wel zelf.

Gratis èn groen
Joeri Schouten, 2e jaars student aan de Academie voor Popcultuur is de bedenker van deze duurzame manier van spullen-uitwisseling. "Of je nu naar een rommelmarkt gaat of een kringloopwinkel, je moet toch altijd betalen." Bij een Ruilerij niet. Je levert gratis spullen aan en neemt weer gratis spullen mee. Joeri, die sinds een paar maanden op kamers woont, denkt dat het niet alleen voor studenten en andere mensen met weinig geld een gouden idee is, maar ook voor mensen die het milieu een goede dienst willen bewijzen. Joeri: "We kopen en kopen maar en wat we niet nodig hebben gooien we weg. Als we nou eens kijken wàt we weggooien, zien we vast van alles waar we een ander nog heel blij mee kunnen maken. Door je spullen in een Ruilerij een nieuwe toekomst te geven, hoeven ze niet als afval te worden verwerkt. Degene die jouw afdankertje mee naar huis neemt, koopt geen nieuwe spullen. Stel je eens voor wat dat betekent voor grondstofgebruik, transport, verpakkingsmaterialen enz."

Way of life
Volgens Joeri zijn er ongekende mogelijkheden. "Je kunt een algemene ruilerij houden voor allerlei producten of een specifieke ruilerij. Als het schilderij aan de wand je begint te vervelen en je wilt iets anders aan de muur, dan organiseer of bezoek je een kunst-ruilerij. Of als je gek bent op tuinieren een zaad- en stekken-ruilerij. Een kwestie van kiezen voor een andere 'way of life', volgens Joeri.

Hoe werkt het?
Elke bezoeker neemt 1 of meerdere objecten mee die hij/zij wel kwijt wil, in ruil voor een object dat een andere bezoeker wel kan missen. Op die manier kun je ook nog eens gelijkgestemden ontmoeten, mensen die bijvoorbeeld hetzelfde verzameld hebben. Het kan bij deze eerste en algemene ruilerij op 23 augustus om hele verschillende producten gaan. Speelgoed, kleren, apparaten, boeken, kunst maar ook bijvoorbeeld stekjes, zaden ... noem het maar op. Alles wat u kwijt wilt, en wat nog bruikbaar en heel is, kunt u komen ruilen.

Blind ruilen
Voor de avontuurlijker mens onder ons, bedacht Joeri het "blind ruilen". Bij dit blind ruilen stop je een voorwerp in een doos. Deze doos wordt ongeopend meegenomen door iemand anders, tegen inlevering van zijn voorwerp. Nu nog gauw op zoek naar inmiddels overbodige spullen en dan: gezellig ruilen op de eerste Ruilerij.

Voor meer info: Joeri Schouten, joeri_84@hotmail.com.
---