Ingezonden persbericht

Persbericht

Onder embargo tot 2 juli 2008 14.00u.

30 juni 2008

Colours of Valkenburg, 23 & 24 augustus 2008

Eerste Internationale Streetpainting Festival in Nederland.

Op 23 en 24 augustus 2008 staat Valkenburg aan de Geul in het teken van Colours of Valkenburg. Dit is het eerste Internationale Streetpainting Festival in Nederland, geïnspireerd door festivals in Italië, Duitsland en de Verenigde Staten. De deelnemende Streetpainters zijn Internationaal bekend en komen vanuit alle windrichtingen naar Valkenburg.

Streetpainting

Streetpainting, krijtkunst of straattekenen is een van oorsprong Italiaanse kunstvorm waarbij de bestrating dienst doet als "schildersdoek". Omdat er gewerkt wordt met pastelkrijt is Streetpainting een vergankelijke kunstvorm; de gecreëerde kunstwerken worden na afloop blootgesteld aan de elementen en verdwijnen binnen enkele weken uit het straatbeeld. Festivals in Italië, Duitsland maar ook in de VS lieten in de afgelopen decennia zien dat de kunst van het Streetpainten over de jaren een grote en groeiende publieke belangstelling opwekt. Daarmee is een dergelijk Streetpainting festival een trekpleister van formaat voor stadsbewoners, dagjesmensen en toeristen.

Colours of Valkenburg
Colours of Valkenburg is een Internationaal Streetpainting festival met deelnemers uit verschillende werelddelen. Uniek aan een Streetpainting festival is het feit dat de kunstwerken continu in ontwikkeling zijn waardoor het beeld van het festival met de minuut verandert. Colours of Valkenburg is een echt "Community Event"; het is gratis, gericht op alle leeftijden en voor iedereen toegankelijk. Tevens mag iedereen meedoen aan Colours of Valkenburg, van professional tot amateur, van jong tot oud, inschrijven kan via de website. Tenslotte biedt Colours of Valkenburg het publiek de mogelijkheid om de Streetpaintings te beoordelen en te beslissen wie er met de titel "Dutch Open Streetpainting Champion" vandoor gaat.

Locatie
Colours of Valkenburg wordt gehouden in het centrum van Valkenburg aan de Geul, te weten op het Theodoor Dorrenplein, in de Gosewijnstraat, de Louis van de Maesenstraat en de Pelerinstraat. Op deze locaties worden enkele tientallen streetpainting vlakken aangegeven.

Programma
Colours of Valkenburg gaat officieel van start op zaterdag 23 augustus om 10.00u. De Streetpainters krijgen een vlak toegewezen en beginnen met hun kunstwerk. Om 18.00u. stoppen de Streetpainters met hun werkzaamheden, om deze op zondagmorgen om 10.00u weer te vervolgen. Op zondag heeft het publiek de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete kunstwerk. Om 16.00u. vindt de prijsuitreiking plaats en worden de prijswinnaars bekend gemaakt. Colours of Valkenburg duurt officieel tot 18.00u.

Deelnemers

Voor Colours of Valkenburg 2008 hebben zich reeds een aantal Internationale Streetpainters - onder voorbehoud - aangemeld: Michael Kirby (USA), Melanie Stimmell (USA), Remco van Latum (USA), Jim Phillips (USA), Julie Kirk (USA), Melissa Steckbauer (USA), Silvio Paradiso (ITA), Frederike Wouters (DE), Gregor Wosik (DE), Marion Ruthardt (DE), Christiane Jessen (DE), Matthew May (BE) en Peter Westerink (NL).